Újra beszakadt a minnesotai stadion

2010.12.17. 10:25 Módosítva: 2010.12.17. 10:33
Egyelőre még csak keresik a sok hó okozta probléma megoldását. Öt napon belül ez volt a második ilyen baleset.

Másodszor is átszakadt a minnesotai stadion teteje, miközben munkások és egy tévétársaság is dolgozott odabenn. Senki sem sérült meg. A helyszínen tartózkodó riporter elmondta, hogy hatalmas zaj kíséretében repedt meg a tető, hogy aztán több tonna hó hulljon a sportpályára. Mindeközben odalenn munkások dolgoztak, akik a vasárnapi szakadás nyomait igyekeztek eltüntetni. Bár nem látszottak ijedtnek, hamarosan mindenkit eltávolítottak a területről.

Korábban megírtuk, hogy vasárnap egyszer már kiszakadt a stadion teteje. A  több mint 45 centiméter vastag hótakaró súlya alatt a tető előbb ereszteni kezdtett, majd átszakadt.

A Metrodome 1982-ben nyitott meg, azóta ez a negyedik alkalom, hogy havazás miatt beszakad a teteje. A teflonbevonatú, duplarétegű üveggyapot tetőszerkezetet a belső légnyomás tartja a helyén, de ennek az építészeti megoldásnak a hó az egyik gyengéje. A mérnökök gondoltak erre: a két réteg között meleg levegőt lehet cirkuláltatni, aminek hatására gyorsabban elolvad a tetőre esett hó. Ha hirtelen esik le nagyobb hómennyiség, akkor viszont a tető beszakadhat – ez történt 1981. november 19-én, 1982. december 30-án, 1983. április 14-én és most vasárnap.

A mérnökök most azt próbálják kideríteni, hány panelt töltött meg a hó és a víz elegye, és hogyan tudnák megakadályozni, hogy újabb panelek szakadjanak le.