Békákból készítenének luxuscipőt

2010.12.26. 14:17
Luxuscipőket készít az Ausztráliában élő mérgező varangyok bőréből egy testvérpár. A ronda és hatalmas varangyok túlságosan elszaporodtak az országban, bőrük viszont tartós, és a testvérek szerint jól használható teniszcipők készítéséhez.

Divatcikké válhat a mérgező aga-varangy (Bufo marinus), amelyet az 1930-as években honosítottak meg Ausztráliában és azóta úgy elszaporodott a földrészen, hogy már a krokodilállományt is veszélyezteti.

A 20 centiméterre is megnövő dél-amerikai varangyfajt a cukornád rovarkártevői ellen honosították meg, de olyannyira elszaporodott, hogy már az őshonos állatfajokat veszélyezteti.

Egy testvérpár kezdeményezésére az ártalmas kétéltű bőrét luxus teniszcipők előállítására használják fel. A két fivér, Rupert és Matt Noffs teniszcipői kenguru- és aga-varangybőrből készülnek.

"A bőröket befestjük kék, arany, vörös, fekete színre vagy rózsaszínűre, így igazán gyönyörűek, és igen tartósak. Ezek a varangyok ártalmas állatok, így igazán jó dolog hasznosítani őket, amikor elpusztulnak" - mondta Rupert a sydneyi Gideon butik megnyitásakor.

Bufo marinus
Bufo marinus

A luxusüzletben a kézzel varrott marhabőr teniszcipő 160 ausztráliai dollárba, a kenguru- és varangybőr kombinációból készült luxusváltozat viszont 450 ausztráliai dollárba, vagyis mintegy 70 ezer forintba kerül.

"Nem vitás, hogy így nyolcszor annyiba kerülnek, mintha Kínában készülnének, de örülünk, hogy akik készítik őket, rendesen keresnek. Arról nem is beszélve, hogy a minőségük rendkívül jó" - mondta Rupert Noff.

Véleménye szerint az aga-varangyok "iszonyúan csúnyák", kezdetben nem is hitte, hogy hólyagos bőrüket fel lehet használni abban a luxusüzletben, amelyet testvérével együtt nyitottak jótékonysági tevékenységük finanszírozására. Az eredmény azonban minden várakozásukat felülmúlta.

A cipőkből származó bevételt jótékonysági célokra, elsősorban a szegények támogatására, illetve a fiatal drogosok és hajléktalanok társadalmi beillesztésére fordítják. Családjukban a jótékonykodás hagyomány - nagyapjuk, Ted Noffs az 1960-as években nyitott befogadóközpontot a sydneyi hajléktalanok számára a város nyugati részén.