Illemórákat adnak a kínaiaknak

2011.01.24. 11:57
Kötelező etikett oktatást vezet be a kínai oktatásügyi minisztérium az általános- és középiskolákban, mert az állami tisztségviselők szerint sok állampolgáruk udvariatlan.

Állami tisztségviselők szerint a kampányra nagy szükség van, mert sok kínai udvariatlan. A pekingi hatóságok a 2008-as olimpia előtt tartottak hasonló oktatást, attól tartva, hogy a városba érkező külföldiek előtt szégyenkezniük kell a tolakodó, és az utcára szemetelő és köpködő emberek miatt.

A cél az, hogy a diákok megtanulják: Kínában régi hagyományai vannak a szertartásoknak, kulturált viselkedésnek és műveltségnek - mondta el a Global Times című kínai állami lapnak az oktatás minőségét felügyelő állami szerv helyettes vezetője.

Hszin Tao elmondása szerint a kínai társadalomnak nagy szüksége van erre a kampányra, mert sok kínai viselkedése udvariatlannak számít.

A kínai oktatásügyi minisztérium weboldalán nyilvánosságra hozott útmutató szerint az alsó tagozatos diákoknak olyan alap dolgokat kell megtanítani, hogy hogyan kell ülni, állni, járni, mosolyogni vagy halkan beszélni. A felső tagozatosok útmutatókat kapnak a másik nemmel való érintkezéshez, a helyes öltözködéshez és az udvarias telefonbeszélgetéshez.

A középiskolás diákok már azt is megtudják, miként kell udvariasan, a másik embertől megfelelő távolságot tartva sorban állni, vagy liftben utazni.

A kínaiak híresek arról, hogy szeretnek tolakodni sorban állás közben. Ezt a gyakorlatot, valamint az utcán köpködést és szemetelést egyre inkább ellenszenvesnek és visszataszítónak találják ők maguk is.

A Global Times-nak nyilatkozó tisztségviselő azonban megjegyezte: nem lehet csak oktatással elterjeszteni ezeket a szokásokat, a társadalmi nyomással szemben.