Szmogriadó Miskolcon

2011.02.01. 09:05 Módosítva: 2011.02.01. 12:55

Miskolcon a szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a szmogriadó riasztási küszöbértékét, ezért kedd reggel Kriza Ákos polgármester elrendelte a riasztási fokozatot. A város két automata mérőállomásán, a Búza téren és a Lavotta utcában a szálló por koncentrációja jócskán meghaladta a szmogriadó riasztási küszöbértékét.

A polgármester felszólította Miskolc lakóit, hogy mérsékeljék a szén-, a fa- és az olajtüzelésű kályhák használatát, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, ne üljenek autóba, használják a közösségi közlekedést vagy járjanak gyalog.

Debrecenben átmenetileg javult a levegő minősége: a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke egyik mérőállomáson sem haladta meg a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét. Az előrejelzések szerint péntekig jelentős változás nem valószínű, ezért a helyzet romolhat.

Nyíregyházán jelentősen javult a levegő minősége, a szálló por légköri koncentrációjának mértéke már nem haladja meg a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Várpalotán a szmogriadó riasztási fokozata továbbra is érvényben van. A Bakony Volán helyi járatain a héten jegy nélkül utazhatnak azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében várpalotai lakcím szerepel. Külön figyelmeztetik az óvodákat, iskolákat, idősek otthonait a magas légszennyezettségre, mert a szmogriadó a héten várhatóan még érvényben marad.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerda estig az ország túlnyomó részén borult, párás idő várható, de északnyugaton, nyugaton időnként felszakadozik a felhőzet, és rövid időre a nap is kisüt. Számottevő csapadék nem lesz, hószállingózás, ónos szitálás azonban előfordulhat. Kedden gyenge marad a légmozgás, szerdán a Dunántúlon megélénkül, a Kisalföldön néhol megerősödik az északnyugati szél.