Megkezdődött a hajléktalanokat dolgoztató család pere

2011.02.09. 14:15

Elesett, hajléktalan embereket tartott rabszolgasorban egy kaposvári család. Az apa és fia, valamint a fiú élettársa aljas célból, sanyargatással elkövetett személyi szabadság megsértése miatt állt a Kaposvári Városi Bíróság elé szerdán.

A vádlottak - múlt év áprilisi elfogásuk óta mindhárman előzetes letartóztatásban vannak - házuk melléképületében rendkívül rossz körülmények között fogva tartották, fizetség nélkül dolgoztatták több éven át napi 12-14 órát a sértetteket, akiktől elvették az irataikat, fenyegették, bántalmazták őket.

Az ügyben sem a 62 éves férfi, sem az elsőrendű vádlottként bíróság elé állított 36 éves fia, vagy annak élettársa nem tett vallomást a bírósági tárgyalás első napján. Azt azonban egyöntetűen kijelentették, hogy nem tartják magukat bűnösnek.

A vád szerint a család öt, 40-60 év közötti férfit tartott fogva, akiket az elsőrendű vádlott által vállalt épületbontási munkákon dolgoztattak.

Az öt hajléktalan közül később háromnak sikerült megszöknie, ezt követően fogta el a rendőrség a család három tagját. A hajnali rajtaütéskor a két, még ott talált fogva tartott embert - csakúgy, mint korábban a társaikat - biztonságba helyezték.

A kétnaposra tervezett tárgyalás első napján a vádlottakat kéz és lábbilincsben, szoros rendőri felügyelet mellett vezették be a tárgyalóterembe.

Az ügyben érintett öt sértettet és a 20 tanút a szerdai és a csütörtöki tárgyalási napon - kérésükre a vádlottak távollétében - hallgatta, illetve hallgatja meg a bíróság.