Éjjeliőr lopta el a Madonnát a Kisdeddel

2011.02.20. 18:45

Az egyik éjjeliőr lopott el felbecsülhetetlen értékű festményeket Korzika neves szépművészeti múzeumából. A tettes vallomást tett, de a képek - régi olasz mesterek alkotásai - nincsenek meg.

A Le Parisien című párizsi lap vasárnapi jelentése szerint négy értékes festmény, köztük Nicolas Poussin Midász király a Paktolosz folyó forrásánál és Giovanni Bellini Madonna a Kisdeddel című képe tűnt el szombatra virradóra az ajacciói Palais Fesch múzeumból, amely azzal dicsekedhet, hogy itáliai festők második legjelentősebb franciaországi gyűjteményével rendelkezik a párizsi Louvre után.

Giovanni Bellini: Madonna a Kisdeddel
Giovanni Bellini: Madonna a Kisdeddel

A múzeum igazgatója, Philippe Costamagna szerint az eltűnt képek olyan értékesek és híresek, hogy gyakorlatilag "eladhatatlanok". Ennek ellenére a hatóságok megerősítették az ellenőrzést Korzika kikötőiben és repülőterein, hogy megakadályozzák a műkincsek elvitelét a szigetről.

A két éjjeliőr egyike kikapcsolta a riasztót és félreeső helyen leparkolt autójában rejtette el azokat. A tettes szombaton önként feladta magát, és elvezette a rendőrséget az autóhoz, amelyet azonban feltörve, a festmények nélkül találtak meg. A tettes zavaros történetet adott elő indokairól, a rendőrség arra gyanakszik, hogy cinkosa is van.

Több évi restaurálás után tavaly adta át újra Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter az Ajaccio központjában, egy 19. századi klasszicista épületben - a Fesch palotában - berendezett múzeumot, amelyben mintegy másfélezer remekmű található.

Az alapító, a Napóleonnal is rokonságban álló Joseph Fesch bíboros (1763-1839) korának egyik legbuzgóbb műgyűjtője volt, 76 évesen bekövetkezett haláláig 17 757 műkincset halmozott fel, a valaha is létező legnagyobb magán műgyűjteményt hozva létre.