Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Igazoltató rendőröket jelentettek fel

2011.02.21. 15:00 Módosítva: 2011.02.21. 21:10
Feljelentették az őket igazoltató rendőröket azok a fiatalok, akiket állításuk szerint megvertek, és hamis vallomásra akartak kényszeríteni a polgárdi járőrök egy igazoltatás után. A rendőrség másként látja: ők az egyik fiatal ellen hivatalos személy elleni erőszak, a másik ellen pedig vesztegetés miatt nyomoznak.

A két fiatal - elmondásuk szerint - múlt szerdán villanyszerelési munkákat végzett egy balatoni üdülőben, onnan tartottak hazafelé a 7-es főúton. Polgárdi közelében látták, hogy az út mellett rendőrök igazoltatnak, ezért a sofőr fékezett. Azonban a kocsit aznap kapta, nem ismerte a viselkedését, az autó le is fulladt, és ezért az út szélére kellett kormányoznia, mondta el Ruttner György, a fiatalok védője.

A rendőrök azonban azt gondolhatták, hogy vaj van a kocsiban ülők fején, és a fiatalok szerint minősíthetetlen hangnemben kezdtek velük beszélni. Rövid szóváltás után - közben az egyik fiatal is szidni kezdte a járőröket - a rendőrök megverték, és megrugdosták őt, az eszméletét is elvesztette. Ekkor a rendőrautóba rángatták, és elvitték a polgárdi rendőrőrsre, ahol állítása szerint ismét megverték. Ekkor kórházba kellett vinni, onnan visszakerült az őrsre.

Több órás kihallgatás után engedték el mindkettőjüket, addig senkivel nem vehették fel a kapcsolatot, mondta Ruttner György. Ráadásul a megvert fiatalember társát arra akarták rávenni, hogy vallja be, hogy a másik fiú rájuk támadt.

A másik verzió

A rendőrök szerint az egyikük rájuk támadt, a másik megpróbálta megvesztegetni őket. Vesztegetés, illetve hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást indítottak ellenük. Az ügyvéd hozzátette: a megvesztegetéssel gyanúsított fiatalembernél egyébként nem is volt vesztegetésre alkalmas nagyságú összeg, a rendőri jegyzőkönyvben 3500 forint szerepel.

A fiatalok hétfőn feljelentést tettek a budapesti katonai ügyészségen, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, súlyos testi sértés, illetve kényszervallatás miatt. A megvert fiú bal karja egyébként jelenleg válltól az ujjaiig gipszben van, fején, fülén és a hátán is sérülések vannak. Az orvos megállapításai szerint nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Fejér megyei rendőr-főkapitányság úgy tájékoztatott, hogy a kocsit azért állították meg a rendőrök, mert záróvonalon akart előzni egy traktort. Ezután a kocsi valóban lefulladt, és az út szélén állt meg.

A sofőr szidta a rendőröket, akik meg akarták szondáztatni, de a fiatalember nem tudta megfújni azt. Ezért légalkohol-mérésre akarták előállítani. Ekkor a fiatalember lefejelte az egyik járőrt, és meg is akarta ütni. Megbilincselték, a fiatalember közben is ütéseket mért a rendőr testére. A társa még előtte, a sofőrtől átvett pénzköteggel meg akarta vesztegetni a járőröket.

A rendőrség szerint egyébként később megtörtént a mintavétel az alkoholos befolyásoltság mértékének megállapítására. Az orvos a klinikai tünetek alapján egyben közepesen ittasnak minősítette a sofőrt. A rendőrség szerint a lefejelt járőr és az őt megtámadó sofőr is könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőri intézkedéssel kapcsolatos parancsnoki kivizsgálás alapján a járőrök szakszerűen, az arányosság követelményeinek megfelelően és jogszerűen intézkedtek, így sem fegyelmit, sem büntetőeljárást nem indítottak ellenük.