A hírességek tagadják a rendőrségen elsikált szabálysértéseket

2011.02.24. 16:01
Az elsüllyesztett szabálysértésekkel kapcsolatos vádakat határozottan cáfolják az érintettek. Juszt Lászlónak nincs a nevén autó, és nincs is olyan utca, ami lakcímeként szerepel a bíróság előtt bemutatott dokumentumon. Deutsch Tamást egy parlamenti autóval hozták hírbe, de a parlamenttől nem kérte ki a rendőrség a sofőr nevét. Demszky Gábor állítja, hogy ő mindig minden büntetést befizetett. Lendvai Ildikó azt mondja, hogy nincs is jogosítványa.

Két rendőr gyanús ügyekkel hozott összefüggésbe néhány hírességet múlt hét szerdán. A két rendőr ellen már hat éve folyik eljárás, mert huszonhárom szabálysértési eljárást akasztottak meg még a 2000-es évek első felében.

Az autóval elkövetett kisebb közlekedési kihágásokat állításuk szerint részben a rendőrségi gyakorlatnak megfelelően hagyták következmények nélkül – ez a polgárbarát rendőrség programjának része akart lenni. 2010 januárjában a két rendőrt felmentették, a Fővárosi Ítélőtábla viszont megsemmisítette a döntést, és a per február 16-án újra kezdődött.

Ekkor a két érintett rendőr váratlanul új érvet hozott fel mentségére: azt mondták, hogy bizonyos esetekben feletteseik kérésére tekintettek el ismert személyiségek megbüntetésétől.

A szerdai tárgyaláson olyan papírokat vettek elő ügyvédjeik, amelyek politikusok és más ismert emberek ügyeiről szóltak. Köztük volt többek között Juszt László tévés, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, Demszky Gábor volt főpolgármester és Lendvai Ildikó MSZP-s parlamenti képviselő. Mindannyian határozottan tagadják, hogy egyáltalán előfordulhatott ilyen eset.

Juszt és Deutsch közösen fordultak Hegedűs László ügyvédhez, hogy jó hírnevük védelmében eljárjon. Hegedűs az Indexnek azt mondta, hogy ügyfeleinek olyan ügyben kell magyarázkodniuk, amihez semmi közük sincs. „Ebből kabátlopási ügy kerekedett” – fogalmazott.

Juszt László esetében szerinte az egész szabálysértési eljárásról szóló papír gyanús. Egyrészt Jusztnak a saját nevén nincs autója, csak a cégének van, így eleve irreális, hogy ne a cég nevére állítsák ki a szabálysértésről szóló okmányt. További probléma, hogy a cím, amely Juszt lakóhelyeként szerepel, nem létezik. „Egyáltalán nincs ilyen utca Budapesten” – mondta az Indexnek Hegedűs. Így szerinte világos, hogy Juszt László nem is kaphatott felszólítást a szabálysértési eljárás megindulásáról, és nem is szólhatott befolyásos rendőröknek, hogy segítsenek eltussolni az ügyet.

Deutsch Tamás esetében nagyon furcsa az ügyvéd szerint, hogy egy olyan autóról van szó az eljárásban, ami nem ügyfele, hanem az országgyűlés nevén volt. (Deutsch az állítólagos szabálysértés idején a parlament alelnöke volt). A parlament azonban a kérdéses időben nem kapott semmilyen felszólítást sem, hogy mondják meg ki vezette az autót.

Az Index kérdésére, hogy ezek szerint Hegedűs hamisítványnak tartja-e a rendőrök által bemutatott papírokat, az ügyvéd azt válaszolta, hogy ilyet nem feltételez. „Csak nagyon furcsállom ezt az egészet” – tette hozzá.

Demszky Gábor szintén határozottan cáfolja, hogy ő megkereste volna a rendőrséget, hogy bármilyen ügyét eltussolják. A volt főpolgármester szerint a levéllel két eset lehetséges: ha létezik, akkor az csak hamisítvány lehet. Ebben az esetben magánokirat hamisítás miatt tesz feljelentést. Ha a levél nem létezik, akkor rágalmazás miatt indít eljárást. Ezeket a feljelentéseket a közeli jövőben meg fogja tenni, mondta a Független Hírügynökségnek.

Lendvai Ildikó még az ügy kipattanásának napján jelezte, hogy neki sem lehet köze ilyen ügyhöz, hiszen évtizedek óta nincs jogosítványa, így autót sem vezethetett.