Vádat emeltetne az NNI az embercsempészek ellen

2011.02.28. 12:32

Egy nemzetközi embercsempész banda ügyében zárta le a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Az ügynek 17 gyanúsítottja van, magyarok és albánok. A csoport tagjai nemzetközi szintű bűnszervezetet működtettek 2009-ben, hogy menekülteket juttassanak az Európai Unió területére.

Az NNI tájékoztatása szerint körülbelül 30 embert sikerült pénzért illegálisan átjuttatni a csoport tagjainak a horvát-magyar határon. A nyomozás adatai szerint egy Budapesten élő albán megbízásából koszovói menekülteket szállított a Dráva horvát oldali partjára két magyar. Ott egy másik magyar embercsempésznek adták át őket, aki csónakkal a magyar partra hozta a menekülteket. A szervezet más tagjai közben figyelőszolgálatot tartottak a magyar határon.

Az illegális bevándorlókat Budapesten egy lakásban, illetve egy panzióban szállásolták el, amíg megszervezték, hogy nyugatra juthassanak. Erre a feladatra sofőröket kerestek - és találtak is. Előfordult, hogy hamis papírokat - például hamis belga tartózkodási engedélyt - is biztosítottak a menekülteknek, akik körülbelül 2000 euró körüli összeget fizettek a szervezőknek. A bűnszervezet tagjai elosztották maguk között a pénzt.

Az NNI vádemelési javaslattal lezárta az ügyet, 17 gyanúsított ellen.