Robbanás volt egy zalaegerszegi házban

2011.03.07. 19:46 Módosítva: 2011.03.08. 00:21
Egy ember meghalt, egy másik pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett. A detonáció állítólag a garázsban történt, ahonnan gázpalackot és nagyobb méretű világháborús robbanószerkezetet távolítottak el a tűzoltók. Senki sem mehet a közelbe, mert maradhattak még robbanóeszközök. A környék lakóit felkészítik arra, hogy szükség esetén el kell hagyniuk lakásaikat.

Robbanás rázott meg egy házat hétfő kora este Zalaegerszeg Botfa városrészében. Egy ember meghalt, egy melléképület pedig összeomlott, közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Wéber Antal. Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese szerint a halálos áldozat a helyszínen halt meg, egy másik ember súlyosan megégett, míg egy harmadik könnyű sérüléseket szenvedett. A mentők három autóval vonultak a helyszínre, a sérülteket a zalaegerszegi kórházba vitték.

Nem sokkal este kilenc óra előtt megérkeztek a rendőrség tűzszerészei a robbanás helyszínére, ahonnan már korábban 250 méteres távolságra küldték a rendőröket és a tűzoltókat is, tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

Az MTI úgy tudja: a halálos áldozat egy 44 éves férfi, az égési sérült a 17 éves fia, aki a robbanáskor az udvaron tartózkodott. A halálos áldozatot biztonsági okokból egyelőre nem tudták kiemelni a romok alól, ezt csak a tűzszerészek nappali vizsgálata után tudják megtenni. Az udvaron több nagyméretű, fel nem robbant világháborús robbanóeszköz is volt. Helyszíni információk és a Zalai Hírlap online kiadása szerint az áldozat gyűjtő volt, aki több háborús lőszert, lövedéket is tartott otthonában. Feltételezések szerint egy robbanóeszközt szerelhetett szét, amikor a detonáció történt.

A detonáció a családi házhoz tartozó garázsban történt. A helyszíni információk szerint innen gázpalackot és nagyobb méretű világháborús robbanóeszközöket távolítottak el a tűzoltók. Magát a robbanás helyszínét azonban senki nem közelítheti meg, a feltételezések szerint ugyanis lehetnek még ott további lőszerek, robbanóeszközök.

A rendőrség és a katasztrófavédelem is nagy erőkkel van jelen.     Éjszakára a rendőrök a szomszédos két épülettel együtt lezárták az érintett területet, az utcán azonban lehetővé vált a közlekedés. A mindvégig nagy erőkkel a helyszínen lévő rendőrség és katasztrófavédelem munkatársainak legnagyobb része ezt követően el is hagyta a környéket.

A környék lakóit arról értesítették, készüljenek rá, hogy szükség esetén el kell hagyniuk lakásaikat, de egyelőre senkit nem kellett kiköltöztetni otthonából. Sokan azonban önként ismerősökhöz, rokonokhoz mentek.

A helyszínre érkezett Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott és Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere is. Szükség esetére megnyitották és befűtötték a településrész közösségi házát, amely a robbanástól néhány száz méterre található.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport