2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Földrengés és cunami Japánban

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Akihitó császár tévébeszédben szólt a nemzethez szerdán. "Imádkozom az emberek biztonságáért" - mondta, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, kérve egyúttal népét, hogy ne adják fel a reményt. A császár ezen kívül aggodalmának adott hangot a fukusimai aterőművel kapcsolatban. Az uralkodó most először szólt nyilvánosan az ország előtt a pusztító földrengés és szökőár óta. (BBC)

  • Emelkedtek a vezető ázsiai tőzsdemutatók szerdán a keddi jelentős visszaesés után, elsősorban amiatt, hogy a befektetők újra vásárolni kezdtek az előző napokban meggyengült papírokból. Tokióban a vezető tőzsdemutató, a Nikkei a keddi több mint tíz százalékos csökkenés után szerdán a lélektanilag fontos 9000 pont fölött zárt - 9093,72 ponton -, közel 6 százalékos erősödéssel. Kedden a mutató alig valamivel 8600 pont fölött végzett. (MTI)

  • Az erős szél miatt vissza kellett hívni a helikoptert, ami az egyik reaktort locsolta vízzel.

    A téliesre fordult idő az otthontalanná vált túlélők dolgát is megnehezíti, jelenleg Japán több részén is fagypont alá esett a hőmérséklet és havazik. (BBC)

  • A négyes reaktor pihentetőmedencéjében a normálisnál kétszer magasabb, 89 Celsius fok a hőmérséklet, jelentette a Guardian. Az 5-ös és a 6-os blokkban is magasabb a szokásosnál a hőmérséklet.

     
  • Japánban szerdán már három 6,2-es erősségű földrengés volt, közölte az Orosz Tudományos Akadémia földtani szolgálata. Az egyik rengés epicentruma a Csendes-óceánban, Honsú szigettől északkeletre, a fészke pedig 33 kilométeres mélységben volt. Egy másik rengés epicentruma Mito városától 69 kilométerre délkeletre, a fővárostól, Tokiótól 95 kilométerre keletre tehető. Március 11-e óta már 37 hatos vagy annál erősebb földrengést regisztráltak. Az ennél gyengébb mozgások száma több százra tehető. (MTI)

  • Első lépésként 309 tonna bórsavport küld Japánnak a dél-korea Korea Hydro & Nuclear Power cég, majd további 52,6 tonnát adnak át az atomkatasztrófa árnyékával küzdő országnak, jelentette a Kyodo.

    A bórsavval a pihentetőben lévő üzemanyagkazettákat szórják be, hogy ne induljon be láncreakció. A fűtőanyagban ugyanis spontán bomlásokból származó neutronok szabadulnak fel, minden az üzemanyagban elnyelt neutron egy maghasadást indít és a bomló uránatomból átlagosan kettőnél több neutront szabadít fel, amik átlagosan egynél több maghasadást okoznának és így tovább. Ha egy maghasadás átlagosan egynél több maghasadást okoz, kritikussági baleset történik, azaz ellenőrizetlen láncreakció alakul ki, ami atomrobbanáshoz vezethet. Ezt akarják megakadályozni úgy, hogy bórt juttatnak az üzemanyagkazetták közé, így bórsav neutronelnyelő hatása következtében nem jut át annyi neutron a kazetták közti téren, hogy a kritikusság fennmaradjon.

  • A japán Suzuki leállt, a magyar nem

    A Magyar Suzuki Zrt.-nél egyelőre nem várható leállás a japán földrengés miatt, az esztergomi gyárban március 16-án, szerdán a normál munkarendben elindul a termelés.

  • Normalizálódott a sugárzási szint a fukusimai erőműnél, így visszatérhettek azok a dolgozók, akiknek korábban el kellett hagyni a létesítményt, mert óránkén tíz millisievert fölé ugrott a sugárzás mértéke. (CNN)

  • Tovább nőtt a pénteki földrengés és szökőár áldozatainak száma Japánban: a rendőrség szerda déli adati szerint 3676 ember biztosan életét vesztette és 7843 személyt eltűntként tartanak számon. A sebesültek számát kétezer körülire teszik a hatóságok. A katasztrófa által leginkább sújtott Mijagi prefektúra rendőrfőnöke ugyanakkor vasárnap még úgy nyilatkozott, hogy egyedül az ő körzetében tízezernél is több áldozatot követelhetett a kettős csapás.

  • 24 százalékot zuhant a fukusimai atomerőművet üzemeltettő TEPCO részvényeinek értéke szerdán a tokiói tőzsdén. (BBC)

  • Hat perc alatt elpusztítja a kezdetben ártalmatlannak tűnő szökőár az egész utcát.

  • Venezuela a Japánban bekövetkezett katasztrófa miatt fölfüggeszti atomprogramjátm közölte helyi idő szerint kedden Caracasban Hugo Chávez, a dél-amerikai ország elnöke. "Utasítottam Rafael Ramírez energiaügyi minisztert, hogy fagyasszák be az atomprogramra vonatkozó tervek kidolgozását" - jelentette be Chávez az állami tv-ben. "Rendkívül kockázatos és veszélyes a világra", ami Japánban történt - mondta. "Egyelőre nem lehet tudni, mekkora a baj a súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőműnél" - tette hozzá.

    Venezuela tavaly októberben írt alá megállapodást Oroszországgal a jelentős kőolajvagyonnal rendelkező latin-amerikai ország első atomerőművének megépítéséről. Az elképzelés szerint egy 4 ezer megawattos erőművet helyeztek volna üzembe nagyjából tíz éven belül. Szakértők szerint ugyanakkor Venezuelának nincs igazán szüksége atomerőműre, hiszen óriási kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkezik, ráadásul az országban adottak a feltételek a vízenergia, továbbá a nap- és szélenergia hasznosítására. (MTI)

  • Valószínűleg megrongálódott a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorának hermetikus védőépülete, közölte szerdán a japán kormány szóvivője. Edano Jukio elmondta, "a legvalószínűbb forgatókönyv", hogy radioaktív gőz szivárgott ki a reaktor belsejéből, jelentette a Kyodo. Az épületben szerda hajnalban eddig ismeretlen eredetű tűz ütött ki. A tv-felvételeken látni lehetett, hogy sűrű fehér füstoszlop emelkedik az égbolt felé az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőmű 3-as reaktorblokkjából.

    A fukusimai létesítményben eddig négy robbanás történt és kétszer ütött ki tűz. Egyelőre nem tervezik újabb lakóövezetek kiürítését. Az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették az ott élőket. Az erőműtől legfeljebb 30 kilométeres távolságban lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon, és tartsák csukva az ajtókat és az ablakokat.

  • A japán nukleáris ügynökség szerint a sérült 2-es reaktor miatt ugorhatott meg a sugárzás. Egyelőre annyit tudni, hogy egy időre 10 millisievert fölé emelkedett a sugárzás mértéke. Azt is bejelentették, hogy a 3-as reaktormagnál stabil a nyomás. (Kyodo News)

  • Evakuálták az eddig a Fukusima erőműben maradt munkásokat, mert megugrott a sugárzás szintje, jelentette be Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Azt nem mondta meg, hogy milyen erős jelenleg a sugárzás az erőműben. Ha mind az ötven munkás elhagyta az épületeket, akkor egyelőre senki sem hűti tengervízzel a reaktorokat és a használt fűtőelemekkel teli medencéket. (BBC)

  • Alacsony mértékű sugárszennyezést találtak egy ausztráliai mentőcsapat két tagjának csizmáján, miután szerdán kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk helikopterükkel Fukusimánál, jelentette az AFP. Nagyjából 20 kilométerre szálltak le az erőműtől.

  • Szükség lehet az amerikai erők - feltehetően a szakértők - segítségére is, hogy lehűtsék a reaktorokat, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Mint mondta, elképzelhető, hogy megsérült a 3-as reaktor burkolata. (Kyodo News)

  • A reaktorokat tengervízzel hűtő több munkásnak vissza kellett vonulnia, amikor megugrott a sugárzás szintje, jelentette be Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. (BBC)

  • A hatóságok még keresik a 3-as reaktornál látható fehér füst okát, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Mint mondta, az elmúlt órában hullámzott a sugárzás szintje a Fukusima-1 erőműben. (BBC)

  • A Tokyo Electric tisztviselői szerint az sem zárható ki, hogy a Fukusima erőműnél látott fehér füst valójában gőz, írják a Twitteren.

  • Dél-Korea bejelentette, hogy ötven tonna bórt küld a tokiói kormány kérésére Japánba, jelentette a Reuters. A bór alapvető a nukleáris láncreakciók megakadályozásához.

  • A Tokyo Electric szerint elképzelhető, hogy a 3-as reaktor pihentető medencéjéből száll fel a füst. A medencében 514 használt fűtőelemet tárolnak, és az erőmű üzemeltetője egyelőre nem tudta megmondani, mennyi a hőmérséklet a medencénél. (Kyodo News)

  • A Tokyo Electric tájékoztatása szerint fehér füst szállt fel nagyjából 45 perce a Fukusima erőmű 3-as reaktorától, jelentette a Kyodo News. Ugyanakkor a tűz a 4-es reaktor épületében volt.

  • Kína bejelentette, hogy sugárzásmérésnek veti alá a hajókon és repülőkön érkező japán termékeket, írják a Twitteren.

  • A japán tévében mutatott felvételeken gőz száll fel a 4-es reaktor épületéből, ahol a Tokyo Electric tájékoztatása szerint már nincs tűz. (BBC)

  • Bórsavat permeteznek a 4-es reaktornál, hogy megakadályozzák, hogy a helyzet újból kritikusra forduljon, jelentette a Kyodo News. Feltehetően így akarják megakadályozni, hogy láncreakció alakuljon ki a használt fűtőelemek pihentető medencéjében.

  • Északon 850 ezer háztartás maradt áram nélkül a Tohuku Electric szerint, míg a kormány tájékoztatása alapján másfél millió háztartásban nincs víz. A pénteki földrengésben és cunamiban 76 ezer ház sérült meg, legalább 6300 teljesen megsemmisült, jelentette az NHK tévé.

  • Az NHK japán tévé szerint 440 ezer ember van jelenleg 2400 átmeneti szálláson az északkeleti és az ország középső részén található prefektúrákban. Egyes szállásokra még nem érkezett meg a szükséges mennyiségű élelem, víz és a legfontosabb készletek sem. (BBC)

  • Két reaktorban is megrongálódtak a nukleáris fűtőelemek, a becslések szerint az 1-es reaktorban 70 százalék, a 2-es reaktorban pedig 33 százalék a károsodás mértéke, tájékoztatott a Tokyo Electric. A reaktormagok azután olvadhattak meg részlegesen, miután elromlott a hűtőrendszerük. Először az 1-es reaktornál léptek fel problémák, szombat reggel hidrogénrobbanás történt az épületében. A 2-es reaktor fűtőelemei hétfőn órákon át teljesen szárazra kerültek, majd kedd hajnalban robbanás is történt a reaktortartálynál. (Kyodo News)

  • "Úgy értesültünk a Tokyo Electrictől, hogy már nem látni lángokat és füstöt sem, úgy tűnik, hogy magától kialudt a tűz" - mondta Minoru Ogoda, a japán nukleáris hatóság szóvivője az AFP-nek. Ha valóban kialudtak a lángok, akkor a kedd reggeli tűzzel ellentétben ezúttal nem három, hanem másfél óra alatt sikerült felszámolni a tüzet.

    Állítólag az okozta a második nagy tüzet, hogy kedd reggel sem fojtották el teljesen a lángokat. Ezt ugyanakkor nem erősítették meg.