2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Földrengés és cunami Japánban

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A japán meteorológiai szolgálat jelzése szerint az elkövetkező három napban nagy esély van egy, a pénteki 8,8-as rezgéshez hasonlóan nagy erejű utórezgésre.

  • A Japán Atomenergia Vállalt szóvívője elismerte, hogy a Tokóhoz közeli Tokai atomerőmű vízhűtése ugyan meghibásodott, de a reaktor hőmérséklete mégsem emelkedett a kritikus szintre, mivel a meghibásodott vízszivattyú csak egy volt a sok közül.

  • Az ausztrál ABC News honlapján megjelent képeken látható, hogy mekkora pusztítást végzett a cunami Japánban.

    muh
  • A BBC-nek író Japánban élő külföldiek arról számolnak be, hogy a hatóságok figyelmeztetik a tokióiakat: reggel 9 és délután 1, valamit este 6 és 10  óra között áramszünet várható. Sokan megrohamozták a boltokat, hogy gyertyákat és petróleumlámpákat szerezzenek.

  • A Kyodo Hírügynökség jelentése szerint meghibásodott a Tokiótól 120 kilométere lévé Tokai atomerőmű egyik reaktorának hűtési rendszere, már a földrengés után leállt az atomerőmű, de jelentések szerint most elromlottak a hűtési rendszer szivattyúi.

    A Tokai Japán első atomerőműve, még a hatvanas években épült, elvileg idén végleg leállt volna. A leszerelés már 2001-ben megkezdődött, de a fűtőanyag elszállítást még csak idén tervezték.

  • A japán állami tv szerint a meteorológiai intézet megszüntette a cunamiriadót az ország csendes-óceáni partjainál, de a lakosságot arra kérték, hogy maradjanak éberek, az esetelges utórengések miatt.

  • Egy brit diák Tokióból a BBC-nek úgy nyilatkozott: a közszolgáltatások nem a legjobbak a városban.

    "Tegnap gondok voltak a vízzel, és az alapvető élelmiszerek, mint például a kenyér is hiányoztak, és ez ma is így van. Összesen 10-15 boltba mentem el, de sehol sem láttam kenyeret, mert az emberek felvásárolták az összeset, hogy legyen tartalékuk, mert mindannyian tartanak tőle, hogy a boltok be fognak zárni."

    000 Hkg4684511
  • Néhány hetes inaktivitás után a Japán déli részén lévő Sinmoedake vulkán hamufelhőt és köveket lövell a japán meteorológiai intézet szerint. Nem tudni, hogy a vulkáni aktivitás a pénteki földrengéshez köthető-e.

  • A legújabb, megerősített információk szerint eddig 1351 halálos áldozata van a földrengésnek és a cunaminak, adta hírül a japán állami televízió.

    2-300,a  cunami által elsodort testet találtak meg Szendai partjainál, 10 ezer ember pedig még mindig eltűntként szerepel a nyilvántartásban.

  • Az onagavai atomerőmű sugárzása hétszázszor nagyobb, mint a megengedett, de még alacsonynak mondható, írja a Tohoku Electric.

    Eközben a japán meteorológiai intézet előrejelzése szerint a szél a Fukusima erőművön keresztül a Csendes-óceán felé fújja a radioaktív sugárzást. Korábban a déli szél még a lakóövezetek felé fújta a radioaktív gázokat.

  • A japán meteorológiai hivatal elérejelzése szerint 70 százalék az esélye annak, hogy a következő három napban 7-es vagy annál erősebb földrengés rázza meg Japánt. A tudósok az első földrengés nagyságából és az utórezgések számából tudnak következtetni arra, hogy mi várható a katasztrófát követő napokban.

    Most sokkal több utórengés volt, mint a 2008-as szecsuáni földrengés után, amely csupán 7,9-es volt, míg a mostani rengés 9-es. Ez azt jelenti, hogy most körülbelül harmincszor több energia gyülemlett fel, mint 2008-ban Kínában. Ezt a renget energiát az utórengések vezetik le.

  • Bár már több utat is megnyitottak a cunami sújtotta részeken, még mindig a helikopterek a leginkább használt közlekedési eszközök.

    "Öt mérföldre inen egy hidat elmosott a víz, aminek a másik partján 700 ember maradt egy evakuálási központban. Egy helikopteres mentőcsapat ezért elindult, hogy háromnapi vizet és élelmet vigyen nekik, és a legsúlyosabb sérülteket kihozza. Akik Tokióban vannak, el sem tudják képzelni, milyen is a helyzet itt." - mondta a Vöröskerezst megbízottja.

  • A Nemzetközi Vöröskereszt egyik megbízottja, Patrick Fuller az egyik leginkább érintett város, Isinomaki kórházából adott interjút a BBC-nek. "A helyzet borzalmas. Itt volt egy 130 ezres város, aminek a felét elvitte a cunami, a pusztulás pedig, ami utána maradt, egyszerűen szörnyű.

    Sokan még mindig nincsenek meg, mások most jönnek be a kórházba. Öt perccel ezelőtt a saját szememmel láttam, amint egy idős hölgy a kórház ajtaja előtt halt meg, még mielőtt átléphette volna a küszöböt. A Vöröskereszt és önkéntesei hihetetlenül nagy munkát végeznek."

  • A BBC tudósítója szerint a mentési műveletek nagyon nehezen végrehajthatóak az ország északkeleti részében. "Jónéhány erősen érintett terület van, amit nehéz megközelíteni. Egyes falvakban és városokban az épületeket teljesen elmosta a víz" - mondja Chris Hogg.

    A károk mértéke egyes becslések szerint 14 és fél, illetve 34,6 milliárd dollár közt mozognak.

    000 Hkg4685479
  • A tokiói magyar nagykövetség vasárnap délután közölte, hogy megvan minden magyar, akit kerestek - egy család kivételével, de őket nehéz megtalálni, mert nem regisztráltak a nagykövetségen. A Szendaiban lévő magyarok, köztük a Tohoku egyetem diákjai megvannak és egészségesek.

  • A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség jelentése szerint alacsony szintű riasztást kellett elrendelni az Onagava mellett található erőműben. A Tohoku Áramszolgáltató Vállalat által működtetett nukleáris erőmű környékén a megengedettnél magasabb szintű rádioaktivitást észleltek, az okokat még vizsgálják. Az erőmű cunami által érintett Mijagi prefektúrában van.

    Az onagavai erőmű egyik turbinájában pénteken tűz ütött ki, de ezt eloltották. Egy másik reaktornál vízszivárgást észleltek - írja a BBC.

  • A Tokyo Electric bórsavval kevert tengervizet készít elő, hogy a Fukushimai erőmű kettes és egyes reaktorát lehűtsék, írja a Reuters. A Guardian szerint több napba telhet, hogy kiderüljön: működik-e az eljárás. Az egyes és hármas reaktort egyébként már locsolták vízzel, hogy így hűtsék le őket.

  • A japán miniszterelnök hivatala közölte, hogy az egészségügyi intézmények a társadalombiztosítási kártya felmutatása nélkül is ellátják a sebesülteket.

    000 Hkg4685173
  • A Tokyo Electric áramszolgáltató bejelentette, hogy még hosszú ideig áramszünetekre kell számítani Japán keleti és északkeleti régiójában. Japán gazdasági és ipari minisztere a lakosság megértését és türelmét kérte. Hétfőtől az áramszolgáltató tervekben meghatározott arányban osztja szét a megtermelt áramot, és ez a szabály április végéig érvényben lehet.

    Japán energiaellátásának a harmadát atomerőművek biztosítják, és ennek nagy részét érinti a katasztrófa. Japán ötven reaktorából tizenegyet állítottak el a földrengés és a cunami után.

  • Naoto Kan japán miniszterelnökl azt mondta, hogy a mostani földrengés okozta a legnagyobb katasztrófát azóta, hogy a második világháborúban atombombát dobtak le Hirosimára és Nagaszakira. Nemzeti egységre szólította fel a lakosságot.

    000 Hkg4676241

    A katasztrófa által leginkább sújtott Tohoku régió adja az ország GDP-jének 8 százalékát, számos gyár és erőmű van ott. A gyárak bezárása, az energiaszolgáltatás akadozása és a fogyasztók elvesztése hónapokon át hatással lehet Japán GDP-jére.

    A kormánynak egy mentőcsomagot is össze kell állítania, amiből a helyreállításokat tudják finanszírozni. Ebbe körülbelül 200 milliárd jen (2,4 milliárd dollár) kerülhet, ennyi maradt a büdzsé március 31-ig felhasználható keretéből.

  • Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) térképe szerint péntek óta kétszázötven utórengés volt, amelyek közül harminc legalább 6-os magnitúdójú volt.

    map
  • Japán szakértők vasárnap pontosították a földrengés adatait, amely a Richter-skála szerint 9-es nagyságú volt. Ezzel a március rengés a negyedik helyet szerezte meg a földrengések toplistáján, megosztva a pozíciót az 1952 november 4-i kamcsatkai földmozgással.

    A harmadik legerősebb a katasztrofális hatású 2004-es szumátrai rengés volt (9,1), a második az Alaszkára 1964-ben lecsapó rengés (9,2), és továbbra is az 1960-as chilei Valdivia vezeti a listát 9,5-ös magnitúdóval.

  • A hatóságok szerint 22 embert ért káros mértékű sugárzás, és összesen körülbelül 190-en érintettek. A fukushimai erőmű 20 kilométeres körzetét kiürítették, de a zónán kívül tartozkódó embereknek is azt tanácsolják a hatóságok, hogy zárják be az ajtajaikat és kapcsolják le a légkondicionáló berendezéseiket. A tudósok az erőmű közelében a normális sugárzási érték nyolcszorosát mérték, az érintett reaktor irányítótermében azonban a normáli szint ezerszeresét - írja a Guardian.

  • A katasztrófa sújtotta régiókban a lakosság szinte mindent felvásárolt a boltokban. Az emberek nehezen jutnak élelmiszerhez, vízhez és benzinhez. Helyszíni beszámolók szerint vannak olyan benzinkutak, amelyeknél 3 kilométeres sor kanyarog.

    000 Hkg4684532
  • A földrengés által sújtott területen működő tizenhárom banknak 55 milliárd jent folysított a Bank of Japan.

  • Japán meteorológiai központja figyelmeztetést adott ki arról, hogy a következő napokban már komoly utórengések és újabb cunamik várhatók. A rengések közt akár 7-es erősségűek is lehetnek,

  • Japán legnagyobb autógyártói két prefektúra területén legalább hétfőig leállítanak bizonyos munkálatokat, mert nem tudnak hozzájutni a szükséges alkatrészekhez.

  • Amerikai geológusok számításai szerint a Japánt megrázó első rengés magnitúdója 8,9-es volt, míg a japán szakértők vasárnap 9.0-ra módosították a mutatót. Akármelyik is jár közelebb az igazsághoz, ez volt a Japánt érő legerősebb rengés, amelyet több száz utórengés követett.

  • A japán rendőrség becslése szerint csak Mijagi prefektúrában több mint tízezer áldozata lehet a földrengésnek. A katasztrófának ebben a régióban volt a legpusztítóbb hatása. A megerősített halálesetek száma már elérte a 800-at.

    A helyi hatóságok több tízezer emberrel egyáltalán nem tudják felvenni a kapcsolatot, és legalább 20 820 épület teljesen vagy részlegesen összedőlt. Hat prefektúrában összesen 300 ezer embert kellett evakuálni. A Fukusima erőmű 20 kilométeres körzetéből összesen 180 000 embert kellett kimenekíteni.