2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Földrengés és cunami Japánban

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A japán kormány arra figyelmeztet, fennáll a veszélye egy újabb robbanásnak a fukusimai erőműben, ezúttal a 3-as számú reaktornál - írja az AFP. Edano Jukio kormányszóvivő szerint a robbanásveszély azért áll fenn, mert robbanékony hidrogén gyülemlett fel a fukusimai atomerőmű hármas reaktorában. Az MTI azt írja, hogy a robbanás következtében megemelkedne ugyan a környéken a sugárzás szintje, de ez nem jelenthet veszélyt az ottani települések lakóira nézve.

  • Meghaladta a törvényi határértéket a radioaktív sugárzás vasárnap a  robbanásban megsérült fukusimai atomerőműnél - közölte a létesítményt üzemeltető tokiói elektromos művek. A megnövekedett sugárzás feltehetően a hatos reaktorblokkból ered, ahonnan radioaktív gőzt eresztettek ki, mert - akárcsak korábban egy másik, az egyes számmal jelölt blokknál - itt is leállt a hűtőrendszer, ezért fennáll a magolvadás - egy ellenőrizetlen nukleáris reakció - veszélye.

    Az atomerőmű-komplexum környékéről már korábban kitelepítettek csaknem 200 ezer embert.

  • Mivel leállt a Fukusima 1 hármas reaktorának üzemzavari hűtőrendszere, nőni kezdett a nyomás a reaktorban. Emiatt ismét radioaktív gőzt fognak kiereszteni – írja a Reuters. A legfrissebb jelentések szerint 15 embert érhetett többletdózis.

    Az AFP közben Robert Alvarez amerikai nukleáris szakértőt idézve azt írja, hogy a tengervízzel való hűtés "elkeseredett tett", ami akár komolyabb katasztrófára is utalhat.

  • A japán nukleárisenergia-biztonsági ügynökség szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy nem működik a Fukusima 1 hármas reaktorának vészhűtése – közölte a Reuters. A helyszínen levő szakemberek sürgősen próbálják pótolni a hűtést. Közben az AP azt közölte, hogy már 170 ezert evakuálnak a fukusimai térségből.

  • A Reuters szerint a  Fukusima 1 erőmű közelében körülbelül 160 ember lehetett kitéve sugárzásnak, a japán nukleárisenergia-biztonsági ügynökség egy szóvivője szerint kilenc ember a sugárterheltség lehetséges jeleit mutatja.

  • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint a Japánban történt földrengés káros következményei a nagy távolság miatt Magyarországra nem juthatnak el, ezért kormányzati intézkedés nem szükséges az ügyben. Dobson Tibor hivatalvezető azután tájékoztatta az MTI-t, hogy az OKF főigazgatója szombat délután egyeztető értekezletet tartott mindazon tárcák és országos hatáskörű szervezetek vezetőinek részvételével, amelyeknek információjuk és hatáskörük van a Japánban kialakult helyzet Magyarországot esetlegesen elérő hatásának elemzésére. Az állami szervezetek folyamatosan figyelemmel kísérik a Japánban történt súlyos katasztrófahelyzetet.

  • Az ABC összefoglalója a földrengés következményeiről, korábban még nem látott képsorokkal.

  • "Úgy tűnik, hogy az uralkodó szélirány a Csendes-óceán felé hordja az atomerőmű robbanása utáni szennyeződést" – idéz a BBC egy francia nukleárisenergia-biztonsági szakértőt, Andre-Claude Lacoste-ot.

  • A Guardian videóriportja a keleti partokról, ahol a cunami pusztított. Az első képsorok Mijagi prefektúra Minamiszanriku városa fölött készültek – ez az a térség, ahol majdnem tízezer ember eltűnt.

  • Képeket és beszámolót küldött szerkesztőségünkbe a Dzsószai Nemzetközi Egyetem magyar tanára, Király Attila, aki Csiba prefektura tengerparti szakaszán volt a napokban. Röviden összefoglalta, hogyan látta szombaton a földrengés utáni Csibát:

    "A Tokiótól keletre fekvő Csiba városa, Csiba prefektúra székhelye fontos vasúti csomópont. Innen indul a Japan Railways vonala a Narita nemzetközi reptér és a csendes-óceáni partvidék felé. Ezeken a vonalakon (Narita-vonal, Ucsibó-vonal és Szotobó vonal, Tógane-vonal) sokkal később állt helyre a közlekedés, mint az innen nyugatra, Tokió irányába található vonalakon.

    A város reggelre már igyekezett visszatérni normális ritmusába. A belváros bevásárlóutcáin nagyon sok üzlet kinyitott, de sokkal kevesebben voltak az utcákon, mint általában szombaton. A városban egyáltalán nem volt pánik, de az üzletekből nagyon hamar eltűntek a pékáruk, a szendvicsek és a készételek. A belvárosban néhány helyen megsérült a homlokzat, javítani kellett a vízcsöveket is. A városban tegnap óta folyamatosan reng a föld, észlelni a kisebb-nagyobb utórengéseket.

    Lezárták a Csiba Kikötői Parkban a kilátót. Itt megsérült a lift a pénteki erősebb rengések során. A Kikötői Parkban csak néhányan voltak, és a Cosmo Icsiharai Kőolajfinomító telepe közvetlenül naplemente előtt, délután öt óra tájban még mindig füstölt."

  • A BBC a Japan Timest idézve azt írja, hogy a földrengés sújtotta Japán energiaellátási gondokkal küzd, mert erőművek is megsérültek a katasztrófában. Szombat délre 5,1 millió háztartásban nem volt áram Japán északi részén. A szakemberek és az önkormányzatok azt kérték a lakosságtól és a vállalatokról, hogy spóroljanak az energiával.

  • Kína tanulni akar a Japánban történtekből

    Kína nem változtat atomerőmű-építési programján, de hasznosítani fogja a Japánt ért földrengés okozta nukleáris szivárgás tanulságait - jelentette ki Pekingben a környezetvédelmi tárca helyettes vezetője szombaton.

  • A Nukleráj atomenergiai szakblog folyamatosan kommentálja a fukusimai azomerőmű-baleset fejleményeit.

    Egy atomerőművi alkalmazott súlyos sérüléseket szenvedett egy darukezelő fülkében, később meghalt, a Fukushima II hármas blokkjánál egy alkalmazott 106 mSv dózis szenvedett el (ez a Magyarországon érvényes egy éves átlagos foglalkozási korlát ötszöröse).

  • Az AFP szerint a japán nukleáris ügynökség a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (NES) 4-es besorolást adott a fukusimai üzemzavarnak. Ez ellentmond annak a korábbi feltételezésnek, hogy legalább 5-ös, vagyis "külső kockázattal járó baleset" történt. A 4-es besorolás neve "létesítményen belüli hatású baleset".

    A NES-t a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) hozta létre 1990-bem. A csernobili katasztrófa utólag 7-es besorolást kapott, az 1979-es Three Mile Island-i baleset 5-öst.

  • A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is gyűjtést hirdetett a földrengés és szökőár károsultjainak megsegítésére. Pénzadományokat az alábbi bankszámlára fizethetnek be: 11784009-20005320. (MTI)

  • Az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elhalasztotta a Japánba kiírt Bajnokok Ligája-mérkőzéseket. A jövő héten Nagojában és Kasimában rendeztek volna BL-találkozót. A válogatott szövetségi kapitánya, Alberto Zaccheroni úgy döntött, hogy egyelőre hazatér Olaszországba. (MTI)

  • A külügyminisztérium csak sürgős esetben ajánlja az utazást Japánba, azt is úgy, ha a fogadó féllel előzetesen konzultálnak a magyar állampolgárok. (FH)

  • A Mijagi prefektúrában lévő Minamisanriku városban nem találnak több mint 9500 embert, jelentette a CNN a Kyodo hírügynökségre hivatkozva. A Wikipédia szerint a város lakossága 2004-ben 19 170 fő volt.

  • Jukio Edano, a japán kormány kabinetfőnöke szerint csak a reaktor külső burka omlott le a robbanás következtében. A reaktort egy biztonsági acéltartály, ezt pedig egy betonépítmény vette körül. A hűtővíz szintjének a csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant. A betonépítmény összeomlott, a benne levő acéltartályban azonban nem volt robbanás, az nem károsodott. A reaktort tengervízzel fogják lehűteni. A feltöltés öt-tíz órát vesz igénybe, a teljes hűtési folyamat viszont tíz napig is eltarthat. (MTI)

  • Nem hivatalos információk szerint sikerült úrrá lenni a helyzeten, de a veszély még nem múlt el. A reaktort tengervízzel hűtik le. A robbanás óta eltelt időben folyamatosan csökken a sugárzás mértéke.

  • Jukio Edano, a japán kormány kabinetfőnöke a tokiói villamosművekre hivatkozva sajtótájékoztatón elmondta: a reaktort tartalmazó fémtartály nem sérült meg a fukusimai robbanásban. (Guardian)

  • Nagyon régi atomerőmű a fukusimai, a hatvanas években kezdték el építeni, márciusban akarták bezárni. A világ 25 legnagyobb atomerőművének az egyike. Reaktorainak teljesítménye egyenként is két-háromszorosa a paksinak, és négy helyett hat van. Nem volt olyan magas a hőmérséklet, mint a csernobili robbanásnál, és jóval kisebb erejű lett a robbanás, mert előtte szabályozó anyagot használtak, és a gőzt is engedték folyamatosan. Az erőmű környékén 10-20 kilométeres körzetben szóródott szét a radioaktív anyag. A probléma az, hogy a szökőár ezt továbbviheti. (via wikipédia)

    A fukushimai atomerőmű
    A fukushimai atomerőmű
  • A fukusimai atomerőműben történt robbanás miatt nem utazik el Japánba a Magyar Református Szeretetszolgálat hattagú orvoscsoportja, közölte Gilicze Réka szóvivő. Az utolsó pillanatban lemondták az utazást, mert nem akarják veszélybe sodorni az orvosok életét, egészségét. (MTI)

  • Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti a fukusimai robbanás után, mondta Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. Hivatalos értesítést egyébként csak a robbanás tényéről kaptak, részleteket még nem tudni. (FH)

  • Több magyarral még nem tudtak beszélni

    A tokiói magyar nagykövetség - helyi idő szerint este hét óráig - még két családdal és két személlyel nem tudta felvenni a kapcsolatot. Magyar áldozatról vagy sérültről továbbra sincs információ, de még EU-s állampolgárok sincsenek az áldozatok között, bár szinte mindegyik ország nagykövetsége keres még több saját állampolgárt.

  • Még kormányzati szintről is egymásnak ellentmondó információk érkeznek a fukusimai robbanásról. A CNN úgy értesült, hogy a robbanást vízgőz okozta, amelyik a hűtés közben keletkezett.

  • A fukusimai egyes reaktorban történt robbanásról továbbra is semmilyen hivatalos közlés. Jukio Edano, a japán kormány kabinetfőnöke egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "még nem erősítették meg azokat az információkat, hogy a reaktor robbant-e fel". (Guardian)

  • Hivatalos blogján fejezte ki együttérzését a földrengés túlélőinek és a mentésben résztvevőknek az Európai Bizottság humanitárius ügyekért felelős tagja. Krisztalina Georgieva egyúttal kijelentette, hogy az Európai Unió minden segítséget megad Japánnak. (FH)

  • William Hague brit külügyminiszter elmondta, Japán Nagy-Britannia segítségét kérte a kárelhárításban. A részletekről még tárgyalnak, de valószínűleg az áldozatok azonosításában jártas szakemberek utaznak Japánba. Brit áldozatokról vagy sérültekről egyelőre nincs hír. (Guardian)

  • Már ezerhétszázra tehető azok száma, akik meghaltak vagy eltűntek a pénteki földrengésben. Körülbelül 650 emberről nincs információ. (Kyodo)