2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Földrengés és cunami Japánban

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az eredetileg a jövő héten kezdődő műkorcsolya-vb-t nem Japánban rendezik meg, jelentette be a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU). (Reuters)

  • A Japán Atomreaktorok Kutatóközpontja szerint nincs esély komolyabb nukleáris balesetre, ugyanakkor a 2-es és az eddig még máshol nem említett 4-es reaktornál is elképzelhető az 1-esnél és a 3-asnál is bekövetkezett robbanás. Az eddigi két robbanásban nem sérült meg a reaktorok burka. A szervezet részéről nyilatkozó szakértő szerint az összes fontosabb biztonsági intézkedés működik, a reaktorokat pedig sikeresen hűthetik vissza tengervízzel. (Guardian)

  • A Tokyo Electric tájékoztatása szerint az 1-es és a 2-es reaktoroknál már nincs vészhelyzet, írja a Kyodo News. Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy ez melyik erőműre vonatkozik, a Fukusima 1-esre, vagy a tíz kilométerre álló második erőműre. A BBC szerint a Fukusima Daini erőműnél, vagyis a másodiknál értek el sikert a hatóságok.

    A Fukusima Daiichinál, az 1-es erőmű 1-es reaktoránál szombaton történt robbanás, de a reaktor burka ép maradt. A 2-es reaktornál éppen hétfőn csökkent veszélyesen a hűtővíz szintje, ezért még egy órája sem zárták ki, hogy ott is robbanás következzen be. A 3-as reaktort hétfőn rázta meg robbanás, ugyanakkor ott sem sérült meg a reaktor védőburka.

  • "Jártam néhány boltban a lakásom közelében, de mindenhol csak üres polcokat találtam. Az emberek a hétvégén minden boltot megrohantak, hogy feltöltsék otthoni készleteiket" - írja egy japán egyetemista Tokióból. A boltok nem kaptak újabb készleteket. (BBC)

  • Ötvenezren vesznek részt a mentésben, köztük a partiőrség, a rendőrség a tűzoltók egységei, mondta Norijuki Sikata, a japán miniszterelnök szóvivője. Megerősítette, hogy a 3-as reaktornál történt robbanásra számítottak a Fukusima 1-es atomerőműnél. (BBC)

  • Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy az ország mind a tizenhét atomerőműjének biztonsági intézkedéseit átvizsgálják a Fukusimánál történtek után. Németországban szombaton több tízezer atomenergia-ellenes tüntető vonult utcákra. (BBC)

  • A 3-as reaktornál történt robbanásban négy katona, és a Fukusima atomerőmű hét dolgozója sérült meg. Az egyik munkás állapota súlyos, ugyanakkor eszméleténél van. A katonák csak könnyebben sérültek, azóta már visszatértek munkájukhoz, tájékoztatott Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. (Guardian)

  • Paddy Regan, a Surrey Egyetem atomfizikusa szerint a Fukusima erőmű környékéről jelentett sugárzási szintek jelenleg megfelelnek annak a terhelésnek, amely egy mellkasröntgen alatt éri az emberi szervezetet, a kitelepítések pedig szerinte csak elővigyázatosságot szolgálnak. (BBC)

  • Peter Westaway, a Nomura egyik gazdasági elemzője szerint a piacok eddig a várakozásoknak megfelelően reagáltak, szerint a rövid- és középtávú hatások a GDP 1 százalékos csökkenését okozhatják a második negyedév végére, guyanakkor szerinte a gazdaság az év végére kiheverheti a katasztrófát. (BBC)

  • Jukio Edano, a japán kormány szóvivője bejelentette, hogy próbálják eloltani a tüzet a Tohoku hőerőműnél, amely kigyulladt. (Kyodo News)

  • A japán rendőrség tájékoztatása szerint eddig 1597 áldozata van a pénteki földrengésnek és cunaminak, ugyanakkor csak hétfőn kétezer, eddig még azonosítatlan holttestet találtak Mijagi prefektúrában. A Kyodo News szerint a végső szám akár tízezer felett is lehet.

  • Rekordmennyiségű, 85,5 milliárd dollár értékű jent dobott piacra hétfőn a japán központi bank, hogy megnyugtassa a pénzpiacokat, miközben a tokiói értéktőzsde meredek eséssel nyitott a pénteki földrengés és cunami utáni első kereskedési napon. Az irányadónak tekintett Nikkei 225 index a kereskedés első 40 percében 5,17 százalékot esett, mert sokan egyszerre igyekeztek szabadulni az értékpapíroktól.

    Becslések szerint több tízmilliárd dollárra rúghatnak a helyreállítás költségei Japánban, amely súlyos csapás az egyébként is gyengélkedő gazdaságnak. (MTI)

  • A Fukusima-1 atomerőmű 2-es reaktorának hűtővizének szintje is vészesen lecsökkent, ezért fennáll a veszélye, hogy robbanás következik be ebben a blokkban is, mint korábban a másik kettőben, jelentette be az erőművet üzemeltető Electric Power Co. Ahogy a másik kettőnél, itt is tengervízzel fogják helyettesíteni az elfolyt hűtőfolyadékot, de más módszerekkel is igyekeznek kisebbíteni a robbanásveszélyt, például szellőztetéssel csökkentik a nyomást.

  • Magyar idő szerint hajnalban cunamiriadót rendeltek el és a szirénák is megszólaltak Japán északi részén, azonban ez végül téves riasztásnak bizonyult. Korábban nagyobb hullámok érkezését észlelték a partoknál. Akár 6,2-es magnitutódjú utórengések még mindig folyamatosan érkeznek. (Guardian)

  • Az Egyesült Államok átirányította a Fukusima atomerőmű közeléből a hadihajóit, miután a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó műszerei a partoktól 160 kilométerre alacsony radioaktivitást észleltek a sérült erőműből még szombaton kiengedett radioakítív gőzben és füstfelhőben. Ugyanakkor az amerikai tisztviselők hangsúlyozták, hogy az észlelt sugárzás mennyisége nagyjából megfelel annak, amennyi a természetben egy hónap alatt is éri az embereket. (BBC)

  • A japán kormány legutóbbi tájékoztatása szerint tizenegyen sérültek meg a 3-as reaktornál történt robbanásban. A Fukusim erőmű érintett blokkjait üzemeltető Tokyo Electric és az ENSZ helyi megfigyelői is megerősítették, hogy a reaktor burka nem sérült meg a detonációban. (BBC)

    000 Hkg4688723
  • Magyarországon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), a Magyar Honvédség, a Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Bátaapáti Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. közös
    üzemeltetésében az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER) mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét, kíséri figyelemmel annak változásait.

    A hazai radiológiai adatok folyamatosan hozzáférhetőek a katasztrófavédelem honlapján. A magyarországi adatokat az európai uniós együttműködésben az Európai Radiológiai Adatcsere Platform (EURDEP) honlapján is publikálják, más európai országok adataival együtt.

  • A japán kormány tájékoztatása szerint a 3-as reaktornál történt robbanás ellenére is az eddigieknek megfelelően tovább pumpálják a tengervizet a Fukusima erőmű reaktoraibe, hogy így kerüljék el a túlhevülést. A kormány szerint kicsi az esélye, hogy az újabb robbanás kontrollálatlan radiokatív szivárgást idézzen elő. (BBC)

  • A Mijagi régióban talált kétezer újabb holttest közül ezret az Odzsika-félszigeten, ezret pedig Minamiszanrikuban találtak, ahol már korábban is sok áldozat volt. (BBC)

  • A japán kormány szerint biztonságos szinten belül van az egész országban a sugárzás, azonban több külföldi vállalat már a déli területekre irányította át dolgozóit, mások pedig elkezdték kimenekíteni munkatársaikat, mivel nem bíznak a kormányzati kommunikációban, mondta egy német üzletember a BBC tokiói tudósítójának.

  • Kormányzati tisztviselők szerint a 3-as reaktorban bekövetkezett robbanás után is az elfogadható szinten belül van a sugárzás a Fukusima 1-es erőműben. A BBC szerint nagy robbanás volt, amelyből szürke füst szállt fel, John Keeley, a washingtoni Atomenergia Intézet munkatársa szerint a szombaton az 1-es reaktornál történt hidrogénrobbanáshoz hasonló volt a mostani is.

  • Leállt a hűtés a fukusimai atomerőmű 2-es reaktoránál - írja a BBC. (Szombaton az 1-es, vasárnap a 3-as reaktornál volt robbanás.)

  • Két helyszínen, összesen kétezer holttestet találtak hétfőn a japán a fővárostól északra, Mijagi kormányzóságban. A holttesteket a tengerparton fedezték fel; feltehetően a víz sodorta őket oda.(MTI)

  • Robbanás történt hétfőn a fukusimai erőmű hármas blokkjában, kilencen megsérültek. Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok a robbanás ellenére ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet.

  • A Japánt sújtó földrengés, szökőár és az atomenergetikai szükséghelyzet összesített kárösszege több lehet százmilliárd dollárnál is - vélik amerikai biztosítási szakemberek.

    Az AIR Worldwide biztosítási kockázatelemző intézet azzal számol, hogy a pillanatnyi helyzetben 14,5 és 34,6 milliárd között lehet a biztosított tulajdonért kifizetendő kártérítés, de a beérkező újabb információk ezt az összeget egyre növelik. A becslés azonban kizárólag a földrengés következményeire vonatkozik, a szökőár okozta károkra nem.

    Nem tudni egyelőre, hogy milyen utólagos káresemények következhetnek még be. Ilyenek lehetnek például a tüzek és az atomerőművi üzemzavarok. Számolni kell az ilyenkor szokásos nagyobb utórezgésekkel, valamint az ipari termelés kiesésének a hatásával is, ezért egy másik amerikai cég, az Eqecat jelenleg 100 000 millió dollárnál nagyobb összesített gazdasági kárt sem tart kizártnak.

  • A Kyodo hírügynökség jelentése szerint újból nő a hőmérséklet a fukusimai atomerőmű egyes reaktorában. A korábbi hivatalos jelentések szerint a sugárzó fűtőanyagcellák nem sérültek meg, így jelentős sugárzás nem érte a környezetet.

  • A cunami által leginká sújtott Mijagi prefektúra rendőrfőnöke szerint a pénteki földrengés és az azt követő cunami áldozatainak száma várhatóan eléri majd a tízezret.

  • A Toyota, a Nissan és a Honda is bejelentette, hogy hétfőtől leállítja japán gyáraiban a termelést. A Toyotának 12 gyára van az országban, míg a Nissannak három. A Nissan japán üzemeiben pesig négyezer autót gyártanak naponta. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor indulhat újra a termelés.

  • Egy öttagú családot, és további két embert keres még a tokiói magyar követség. Egyikük sem a földrengés sújtotta térségben él, de egyelőre nem tudnak velük kapcsolatot létesíteni.

  • Német geológusok szerint valahol mindig reng a föld, csak a lakott területen kívüli földmozgásokról nem írnak az újságok. Évente átlagosan egyszer van 8-as erejű földmozgás valahol a bolygón, és 16-szor 7-es vagy annál erősebb földrengés. Bővebben erről itt olvashat.