Ez a poszt a következő Percről percre része:

Földrengés és cunami Japánban

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem jó, de "stabil" a helyzet a Fukusima erőműnél, állította a BBC-nek Tosihiro Bannai, a japán atombiztonsági ügynökség egyik igazgatója. Azt mondta, hogy az 1-es és a 3-as reaktoroknál előfordulhat, hogy részlegesen károsodtak a fűtőelemek, azonban a vizsgálatok egyelőre nem erre utalnak.

  • Leveszik a japán mozik műsoráról Clint Eastwood Hereafter (Azután) című, halálos szökőárról szóló természetfeletti drámáját a szigetországot sújtó katasztrofális földrengésre való tekintettel, jelentette be a Warner Entertainment Japan. Otani Szatoru, a filmforgalmazó munkatársa elmondta, a mozifilmben látható félelmetes szökőárjelenetek egyszerűen nem helyénvalók a mostani helyzetben. Clint Eastwood legújabb alkotását február vége óta játsszák mintegy 180 japán moziban. A Warner Entertainment eredetileg március végéig akarta vetíteni a filmet. (MTI)

  • Az ABC News után a New York Times is megjelentetett egy összeállítást a földrengés és cunami előtti és utáni műholdképekből, amelyeken tisztán látszik a szörnyű pusztítás. A képeket itt nézheti meg>>>

  • Hétfőn eddig 38 utórengést regisztrált az amerikai földtani intézet (USGS) Japánban vagy a környékén, ezek közül a legerősebb 6,1-es magnitudójú volt, a többi azonban már jellemzően 5-ös erősség alatti. Vasárnap geológusok arról beszéltek, hogy nem lehet kizárni egy erős, akár 7-esnél is erősebb utórengés érkezését a következő napokban. (Guardian)

  • Úgy tűnik, sikerül újra elég tengervizet pumpálni a Fukusima-1 2-es reaktorába, azonban a nukleáris fűtőelemek így is két és fél órán át teljesen szárazon voltak. Nem tudni, hogy ez alatt mennyire károsodtak, kezdtek megolvadni. (Kyodo News)

  • Hetekig, de akár hónapokig is arra kényszerülhetnek a reaktor üzemeltetői, hogy radioaktív gőzt engedjenek ki a sérült Fukusima-1 atomerőműből, állítja a New York Times. A lap szerint a most alkalmazott hűtési eljárásnál nem sok más választásuk lesz a hatóságoknak.

    Folyamatosan tengervízzel kell elárasztaniuk a reaktorokat, a közben keletkező gőzt pedig időről időre ki kell engedniük, írják. Ha ez valóban így van, akkor az eddig a környékről kitelepített több tízezer ember még sokáig nem térhet vissza otthonába, a szél megfordulásával pedig távolabbi városok felé is érkezhet az alacsony sugárzású, de radioaktív gőzből.

    Külön problémát jelent, hogy a reaktorok rendes hűző rendszerének helyreállításhoz olyan helyeken kellene dolgozniuk a technikusoknak, ahol a sugárzási szint jelenleg nagyon magas. A lap által megszólaltatott egyik japán atomtudós szerint még a legjobb forgatókönyv esetén sem oldódik meg nagyon hamar a helyzet Fukusimánál.

  • Már két méteres a bepumpált tengervíz szintje a 2-es reaktorban, ahol egy időre teljesen szárazon maradtak a nukleáris fűtőelemek, amelyek így nagyobb eséllyel olvadhatnak meg. (Kyodo News)

  • Olvadás következhet be a Fukusima erőmű három reaktorában is, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Ha bekövetkezik a zónaolvadás, a katasztrófa feltehetően lokalizálható marad, de a közeli környék lakhatatlanná válhat. Erről bővebben itt olvashat>>>

  • Oroszország készen áll 6000 MW árammmal kisegíteni Japánt, állította a kormány egyik minisztere az AFP szerint.

  • Az éves japán hazai össztermék (GDP) 3 százalékának megfelelő kárt okozhatott a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa, londoni pénzügyi elemzők hétfőn közzétett első számszerű becslései szerint. Citybeli szakértők azonban azt is jósolják, hogy az újjáépítési kiadások támasztotta keresletnövekmény a későbbiekben többet ad hozzá a japán gazdaság teljesítményéhez, mint amennyivel a természeti csapás az idén csökkentheti a növekedést.

    A Barclays Capital helyzetértékelésében 15 ezer milliárd jenre (több mint 180 milliárd dollárra) tette a várható teljes kárösszeget. Egy másik nagy londoni befektetési csoport, a Bank of America-Merrill Lynch globális gazdaságelemző részlege (BofA Merrill Lynch Global Research) hétfői becslésében azt jósolta, hogy a katasztrófa 0,2-0,3 százalékponttal csökkenti a japán gazdasági növekedés idei ütemét, ám a cég szerint az újjáépítési kiadásokból eredő későbbi többletkereslet várhatóan meghaladja majd az éves GDP-érték 1 százalékát. (MTI)

  • Nem valószínű, hogy nagy robbanás lesz a 2-es reaktornál, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Folyamatosan dolgoznak a reaktor hűtésén, reményei szerint sikerül stabilizálni a helyzetet. (Kyodo News)

  • A fukusimai atomerőműnél két reaktornál is sikerült helyreállítani a tengervíz beszivattyúzását, jelentette be Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. Korábban olyan hírek érkeztek, hogy problémák voltak az eddig használt tározókkal. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy melyik két reaktornál sikerült kezelni a helyzetet. (Kyodo News)

  • Az érintett blokkokat üzemeltető Tokyo Electric tájékoztatása szerint elképzelhető, hogy részben megolvadt a nukleáris fűtőelem a Fukusima-1 egy időre hűtés nélkül maradt 2-es reaktorában. (Kyodo News)

  • Radioaktív gőzt engedtek ki a hűtés hiányában egyre veszélyesebb 2-es reaktor épületéből. (Kyodo News)

  • Tizenhét amerikai haditengerészt ért alacsony sugárzás a Japánnál végzett mentési akciókban, állítják katonai tisztviselők a New York Daily News szerint. A szennyeződést akkor fedezték fel rajtuk, amikor három helikopterrel visszatértek a USS Ronald Reagan fedélzetére. Az Egyesült Államok már korábban bejelentette, hogy átirányítja hajóit Fukusima közeléből az erőmű felől érkező radioaktív gőz miatt.

  • Több mint félmillió embernek kellett a földrengés, a cunami vagy a nukleáris vészhelyzet miatt elhagynia otthonát. Több millióan pedig víz, élelem vagy fűtés nélkül vészelték át az elmúlt három éjszakát. (Kyodo News)

  • Tűz ütött ki egy üzemanyagtartály közelében a fukusimai hőerőműnél, jelentette a Kyodo News. Az nem világos, hogy ez pontosan hol helyezkedik el az atomerőműhöz képest.

  • A Kyodo News szerint harminc centivel sikerült megemelni a hűtésre használt víz szintjét a fukusimai 2-es reaktorban, ahol azonban még így is fennáll a robbanás veszély.

  • Már teljesen a felszínen vannak a nukleáris fűtőanyagcellák a Fukusima-1 atomerőmű 2-es reaktorában, ahol már vészesen lecsökkent a hűtőfolyadék szintje. Egyre nagyobb az esélye az 1-es reaktornál szombaton, a 3-asnál pedig hétfőn bekövetkezett hidrogénrobbanásnak. (Kyodo News)

  • A Reuters korábbi hírével ellentétben nem elvették Japántól, hanem csak elhalasztották a Tokióban március 21. és 27. között tervezett műkorcsolya-világbajnokságot. A nemzetközi szövetség, az ISU tájékoztatása szerint csak később döntenek a vb új időpontjáról, vagy esetleges törléséről.

  • "A japán erők legnagyobb mozgósítása a II. világháború óta, százezren indultak segíteni. Önsajnálatról szó sincs" - írja Jon Snow, a Channel 4 tudósítója.

  • A Fukusima 1-es erőmű 2-es reaktoránál veszélyhelyzet alakult ki, mert a vészhelyzeti hűtőrendszer pénteki leállása után a hűtőfolyadékkal próbálták megakadályozni a túlhevülést, azonban a víz szintje túlságosan lecsökkent, ezért egyre nagyobb esélye van az 1-es és 3-as reaktoroknál már bekövetkezett hidrogénrobbanásnak. (Guardian)

  • Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter az európai atomerőművek gyors átrvizsgálását szorgalmazta, szerinte meg kell nézni, hogy kibírnának-e egy erős földrengést, valamint azt is biztosítani kell, hogy a hűtőrendszerük is működőképes maradjon egy földmozgás után. Közben Manmohan Szingh indiai miniszterelnök az összes indiai atomerőmű ellenőrzését rendelte el. (AFP)

  • A BBC Japánban tartózkodó csapata úgy tudja, hogy helyi idő szerint kedd hajnali négykor (magyar idő szerint hétfő este nyolc körül) megfordulhat a szél, és már nem az óceán, hanem a szárazföld felé fújhatja a Fukusima erőműnél esetlegesen kiszabaduló radioaktív gőzt és veszélyes anyagokat.

  • A japán ellenzék arra sürgette Naoto Kan miniszterelnököt, hogy dolgozzon ki pótköltségvetést. A kormány bejelentette, hogy 30 milliárd jenes gyorssegélyt fordítanak a katasztrófa következményeinek enyhítésére. (Kyodo News)

  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója hétfőn harmadik napja esett, ezúttal idén először a tavaly év végi értéke alá - négyhavi mélységbe -, a pénteki földrengés következményei miatt. A svájci Credit Suisse bankcsoport legkevesebb 170 milliárd dollárra becsüli gazdasági kártételt, a japán kormány és a nagy hitelminősítők szerint még nem lehet leltárt készíteni.

    A japán központi bank hétfőn megkétszerezte napi refinanszírozási programját és megkétszerezte piaci kötvényvásárlási programját is, de elemzők szerint így is kevés a központi segítség, és közvetlenül nincs is hatása a nagy iparvállalatokra, amelyeknek a termelése csökken részint a keletkezett károk, részint az áramkimaradások miatt. (MTI)

  • A földrengés által sújtott területeken elhalasztják az áprilisban esedékes helyhatósági választásokat Japánban. (Kyodo News)

  • A thai kormány 6,5 millió dollár értékű segélyt szavazott meg Japánnak, Vietnam 520 millió dollárt adott, míg Bae Jong-dzsún dél-koreai színész 888 ezer dollárt adományozott a földrengés sérültjeinek megsegítésére. (Kyodo News)

  • A folyamatosan érkező utórengések fokozzák a pánikot Japán északi részén, jelentette Clive Myrie, a BBC tudósítója Szendaiból. A kikötővárosában megnőtt a kereslet a jódra, ugyanis az emberek próbálják semlegesíteni a Fukusima erőmű felől érkező esetleges sugárzás káros hatásait, mondta.