Két kamasz gyújtotta fel a gyenesdiási erdőt

MTI/Index
2011.04.11. 11:22

Büntetőeljárás indult két 15 éves fiú ellen, akik bevallották, hogy ők gyújtották meg az avart, a lángokat azonban már nem tudták eloltani - közölte a vasárnapi gyenesdiási erdőtűz vizsgálata kapcsán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Salamon Róbert elmondta: a két fiú a délutáni órákban a gyenesdiási Pince köz végétől mintegy 150 méterre lévő erdős területen öngyújtóval gyújtotta meg az avart egy kiszáradt patakmederben.

A tüzet megpróbálták eloltani, de az erős szélben továbbterjedt, ekkor elhagyták a helyszínt, és mobiltelefonon értesítettek a tűzoltókat.

A rendőrök a két fiút gyanúsítottként hallgatták ki, ellenük nagyobb kárt okozó rongálás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt, szakértők bevonásával indult büntetőeljárás.

A Keszthelyi-hegységben vasárnap lángra kapott erdőhöz Zala, Somogy és Veszprém megyéből összesen 17 gépjárművel 65 tűzoltó vonult ki kiemelt, ötös fokozatú riasztással. Rajtuk kívül vonyarcvashegyi önkéntes tűzoltók, erdészeti szakemberek, polgárőrök, a különleges mentők és önkéntesek sokasága indult segíteni az oltáshoz, összesen több száz ember, fiatalok, idősek és nők egyaránt.

A Balaton nyugati medencéjének térségében több tíz kilométeres távolságból is látni lehetett a Keszthelyi-hegységben tomboló tűz okozta füstöt és lángot. A rendőrség adatai szerint az avartűz tíz-tizenkét hektárnyi területre terjedt ki, károsítva a faállományt is. A tüzet este kilenc órára sikerült eloltani.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója vasárnap késő este a helyszínen arról számolt be, hogy a tűz valószínűleg már nem terjed tovább, de vannak még égő területek, ezek felszámolása folyik a rendkívül nehezen megközelíthető területen.

Wéber szerint a lakóházakat közvetlenül nem veszélyeztettek a lángok, de biztonsági intézkedésként Vonyarcvashegyen egy olyan nádfedeles házat igyekeztek védeni, melynek az udvarán gáztartály is állt. A tűz szerencsére nem terjedt odáig.