Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pad tört, hamutál repült a dabasi kocsmai verekedésben

2011.05.02. 15:07
Nem a romák és a szebb jövőértes polgárőrök közti feszültség újabb robbanása volt a vasárnapi dabasi tömegverekedés, amelyben a polgárőr egyesület egyik tagja megsérült. A verekedést kezdő társaság azon dühödött fel, hogy két társukat nem akarták kiszolgálni egy előző napi incidens miatt. A Jobbik dabasi szervezete hétfő estére demonstrációt jelentett be a kocsma elé.

Hétfő délben is rendőrök állnak még a Dabasi Szőlők felé vezető út mentén, figyelniük kell, látnak-e valami gyanúsat. A rendőröket vasárnap este vezényelték a Pest megyei Dabas félre eső részére, miután tömegverekedés tört ki a Szőlősi kocsmában.

„Elég veszélyes hely” – mondja egy kecskéket, tyúkokat terelgető idős férfi a Dabasi Szőlők határában, ahol tábla hirdeti, hogy itt polgárőrség működik. A verekedésről alig hallott valamit, de elpanaszolja, hogy tavaly lopták a lucernát, tenni viszont nem mert semmit ellene. Az utcájában sok az eladó ingatlan.

SZT 1952

A kocsma kinyitott hétfő reggel, a berendezési tárgyakon még látszódnak az előző esti balhé nyomai. A verekedés utáni órákban nyolc embert vett őrizetbe a rendőrség, csoportosan elkövetett garázdaság és rongálás miatt indult ellenük eljárás. Kezdeményezték előzetes letartóztatásukat is.

A kocsma biztonsági kamerája mindent rögzített, le is foglalták a rendőrök, mondja a pultos, aki előző este nem dolgozott, csak kollégáitól és a vendégektől hallotta, mi történt. A rendőrség a történtekről annyit közölt: egy korábbi nézeteltérés miatt nem szolgáltak ki két férfit, akik elmentek, majd nem sokkal később hat-nyolc fős társasággal tértek vissza, és vitatkozni, dulakodni kezdtek a kiszolgálókkal és a vendégekkel.

Vasárnap este kiderült, hogy a verekedés három sérültjének egyike a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja. A pultos úgy tudja: bár cigányok voltak a támadók, a verekedésnek nem volt köze a szebb jövőértes polgárőrök és romák közti feszültséghez, az egyesület tagja csak véletlenül keveredett bele. "Bejöttek, becsukták az ajtót, és akit értek, verték" – mondja a támadókról. Az egyesület tagja korábban cigarettáért és kóláért jött.

SZT 1957

A pultos szerint a verekedés során padok törtek, az akkor a pultnál dolgozó kollégájához bedobtak egy hamutartót, de a lány el tudott hajolni. "Mindenki úgy mondja, hogy volt náluk szamurájkard, husáng. Az egyik vasszéket elvitték a rendőrök, mert az egyik srácnak attól nyílt szét a lába" – teszi hozzá.

A vasárnapi verekedés résztvevői, szemtanúi hétfő délelőtt is a kocsmában iszogatnak. Köztük van az egyik sérült, egy bekötött lábú fiatal fiú is, akit előző este kórházba vittek, de társaival együtt három-négy óra után hazamehetett. Beszélni a történtekről egyikük sem akar már. "Elég tortúrán vagyunk túl" – mondja a sérült.

SZT 1961

A verekedést kezdő társasággal "mindig is probléma" volt a pultos szerint. Neki is volt velük már korábban összetűzése: az egyikük kért tőle egy felest, kiadta neki, mire a férfi követelni kezdte, hogy adjon még egy deci kólát is, különben fejbe veri, meséli.

Ő nem dolgozott szombaton sem, amikor az a - rendőrségi közlemény által említett - nézeteltérés történt, amely miatt vasárnap nem akarták kiszolgálni a két férfit. Kollégáitól úgy hallotta: lopás történt a kocsmában szombaton, az egyik vendégnek eltűnt a pénztárcája, a bankkártyája és a slusszkulcsa, és a dolgozók szerint az elküldött két férfinek köze lehetett a lopáshoz.

A polgárőrök nem, de a Jobbik demonstrálhat

Hétfőn a dabasi roma önkormányzat vezetője, Rafael Gyula és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület táborfalvai vezetője, Dutka Iván megállapodott arról, hogy a polgárőrök nem tartanak demonstrációt Dabas Szőlősön. A Független Hírügynökség ismertette a Roma Sajtóközpont tájékoztatását, amely szerint Rafael és Dutka hétfőn személyes találkozón jutott erre a megállapodásra, és abban maradtak, hogy békés eszközökkel keresik a probléma megoldását. "A rend híve vagyok, ez egy nyugodt kis falu, és szeretném, ha a jövőben is az maradna"  – indokolta döntését Dutka.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom dabasi szervezete még vasárnap bejelentett egy 80-100 fősre tervezett békés demonstrációt hétfő este hét órára a vendéglátóipari egység előtti közterületre, közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kovács Viktória. A dabasi rendőrkapitányság a bejelentést tudomásul vette.