Pad tört, hamutál repült a dabasi kocsmai verekedésben

2011.05.02. 15:07
Nem a romák és a szebb jövőértes polgárőrök közti feszültség újabb robbanása volt a vasárnapi dabasi tömegverekedés, amelyben a polgárőr egyesület egyik tagja megsérült. A verekedést kezdő társaság azon dühödött fel, hogy két társukat nem akarták kiszolgálni egy előző napi incidens miatt. A Jobbik dabasi szervezete hétfő estére demonstrációt jelentett be a kocsma elé.

Hétfő délben is rendőrök állnak még a Dabasi Szőlők felé vezető út mentén, figyelniük kell, látnak-e valami gyanúsat. A rendőröket vasárnap este vezényelték a Pest megyei Dabas félre eső részére, miután tömegverekedés tört ki a Szőlősi kocsmában.

„Elég veszélyes hely” – mondja egy kecskéket, tyúkokat terelgető idős férfi a Dabasi Szőlők határában, ahol tábla hirdeti, hogy itt polgárőrség működik. A verekedésről alig hallott valamit, de elpanaszolja, hogy tavaly lopták a lucernát, tenni viszont nem mert semmit ellene. Az utcájában sok az eladó ingatlan.

SZT 1952

A kocsma kinyitott hétfő reggel, a berendezési tárgyakon még látszódnak az előző esti balhé nyomai. A verekedés utáni órákban nyolc embert vett őrizetbe a rendőrség, csoportosan elkövetett garázdaság és rongálás miatt indult ellenük eljárás. Kezdeményezték előzetes letartóztatásukat is.

A kocsma biztonsági kamerája mindent rögzített, le is foglalták a rendőrök, mondja a pultos, aki előző este nem dolgozott, csak kollégáitól és a vendégektől hallotta, mi történt. A rendőrség a történtekről annyit közölt: egy korábbi nézeteltérés miatt nem szolgáltak ki két férfit, akik elmentek, majd nem sokkal később hat-nyolc fős társasággal tértek vissza, és vitatkozni, dulakodni kezdtek a kiszolgálókkal és a vendégekkel.

Vasárnap este kiderült, hogy a verekedés három sérültjének egyike a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja. A pultos úgy tudja: bár cigányok voltak a támadók, a verekedésnek nem volt köze a szebb jövőértes polgárőrök és romák közti feszültséghez, az egyesület tagja csak véletlenül keveredett bele. "Bejöttek, becsukták az ajtót, és akit értek, verték" – mondja a támadókról. Az egyesület tagja korábban cigarettáért és kóláért jött.

SZT 1957

A pultos szerint a verekedés során padok törtek, az akkor a pultnál dolgozó kollégájához bedobtak egy hamutartót, de a lány el tudott hajolni. "Mindenki úgy mondja, hogy volt náluk szamurájkard, husáng. Az egyik vasszéket elvitték a rendőrök, mert az egyik srácnak attól nyílt szét a lába" – teszi hozzá.

A vasárnapi verekedés résztvevői, szemtanúi hétfő délelőtt is a kocsmában iszogatnak. Köztük van az egyik sérült, egy bekötött lábú fiatal fiú is, akit előző este kórházba vittek, de társaival együtt három-négy óra után hazamehetett. Beszélni a történtekről egyikük sem akar már. "Elég tortúrán vagyunk túl" – mondja a sérült.

SZT 1961

A verekedést kezdő társasággal "mindig is probléma" volt a pultos szerint. Neki is volt velük már korábban összetűzése: az egyikük kért tőle egy felest, kiadta neki, mire a férfi követelni kezdte, hogy adjon még egy deci kólát is, különben fejbe veri, meséli.

Ő nem dolgozott szombaton sem, amikor az a - rendőrségi közlemény által említett - nézeteltérés történt, amely miatt vasárnap nem akarták kiszolgálni a két férfit. Kollégáitól úgy hallotta: lopás történt a kocsmában szombaton, az egyik vendégnek eltűnt a pénztárcája, a bankkártyája és a slusszkulcsa, és a dolgozók szerint az elküldött két férfinek köze lehetett a lopáshoz.

A polgárőrök nem, de a Jobbik demonstrálhat

Hétfőn a dabasi roma önkormányzat vezetője, Rafael Gyula és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület táborfalvai vezetője, Dutka Iván megállapodott arról, hogy a polgárőrök nem tartanak demonstrációt Dabas Szőlősön. A Független Hírügynökség ismertette a Roma Sajtóközpont tájékoztatását, amely szerint Rafael és Dutka hétfőn személyes találkozón jutott erre a megállapodásra, és abban maradtak, hogy békés eszközökkel keresik a probléma megoldását. "A rend híve vagyok, ez egy nyugodt kis falu, és szeretném, ha a jövőben is az maradna"  – indokolta döntését Dutka.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom dabasi szervezete még vasárnap bejelentett egy 80-100 fősre tervezett békés demonstrációt hétfő este hét órára a vendéglátóipari egység előtti közterületre, közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kovács Viktória. A dabasi rendőrkapitányság a bejelentést tudomásul vette.