2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Felmentették az első fokon emberölésért elítélt nőt

2011.05.26. 17:32
Jogerősen felmentette a vád alól a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön azt a nyírbátori nőt, akire élettársa megöléséért első fokon 4 év börtönbüntetést szabtak ki; a táblabíróság szerint a vádlott jogos védelmi helyzetben cselekedett.

Gaál Andrea vádlottat az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság erős felindulásban elkövetett emberölésben találta bűnösnek. A mostani felmentő ítéletet az ítélőtáblán mind az ügyészség képviselője, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerőssé vált.

A vádlott és a későbbi sértett élettársi kapcsolatban élt, de 2007 nyarától a férfi részeges életmódja miatt egyre gyakrabban kerültek konfliktusba, a nőt egyre sűrűbben bántalmazta és fenyegette meg életveszélyesen az élettársa. A férfi 2008. január 24-én nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd többször megütötte és fojtogatta, továbbá egy légpuskát a fejéhez tartva életveszélyesen megfenyegette a nőt.

Délután elment italért, majd hazaérkezve egy késsel fenyegette meg élettársát, akinek azt sikerült kivennie a kezéből. A nő próbálta magától távol tartani az erősen ittas férfit, de csak több késszúrással tudta őt ártalmatlanná tenni. Amikor a sérült férfi leült, a nő eldobta a kést, próbált rajta segíteni, majd hívta a mentőket, akik azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa úgy vélte, hogy a vádlott jogos védelmi helyzetben cselekedett. Bár a jogtalan támadás elhárításához szükséges mértéket túllépte, azt ijedtségből és menthető felindulásból tette - szólt az ítélet indoklása a szóvivő tájékoztatása szerint.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport