Több év börtön 15 ezer forintos rablásért

2011.06.23. 18:26

Letöltendő szabadságvesztésre ítélte az első fokon eljáró Győri Városi Bíróság azt négy szlovákiai - nevük alapján szlovákiai magyar - fiatalt, akik tavaly novemberben szórakozni jöttek Győrbe, és amikor elfogyott a pénzük, raboltak, és bántalmazták áldozataikat.

A vád szerint a fiatalok - pénzük fogytán - autóval rótták a város utcáit, így figyeltek fel két lányra és egy fiúra. Utánuk eredtek. Az első- és a harmadrendű vádlott a fiúra támadt, míg a másodrendű az egyik lány táskáját próbálta megszerezni. Amikor a fiú elmenekült, az elsőrendű vádlott elvette a másik lány táskáját. A támadók könnyebb sérüléseket okoztak áldozataiknak. A közelben tartózkodó negyedrendű vádlott a támadásban nem, de annak kiötlésében részt vett a vád szerint. A csoportot a rablás színhelyéhez közel fogták el a rendőrök. Összesen 15 ezer forintot zsákmányoltak.

A nem jogerős ítélet szerint a fiatalkorú elsőrendű vádlottnak öt és fél évet kell kétrendbeli, csoportosan elkövetett rablásért és más cselekményekért fiatalkorúak börtönében töltenie. A másod- és a harmadrendű vádlottra kétrendbeli, társtettesként elkövetett rablásért egyaránt hét és fél év fegyházat szabtak ki. A negyedrendű vádlott, aki a bíróság szerint bűnsegéd volt, öt és fél éves fegyházbüntetést kapott.

A védők enyhítésért fellebbeztek, az ügyész súlyosbításért. A bíróság úgy döntött, a másodfokú ítélet megszületéséig fenntartják mind a négy fiatal előzetes letartóztatását.