Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Lejutottak a mentők a bányarobbanás helyszínére Új-Zélandon

2011.06.28. 08:08 Módosítva: 2011.06.28. 10:36

Először jutottak le bányamentők abba az új-zélandi tárnába, amelyben tavaly novemberben robbanások történtek és 29 bányász meghalt.

Egy évszázad óta nem volt olyan súlyos bányabaleset Új-Zélandon, mint amely a Pike River bányában történt a Déli-szigeten lévő Grey District helységben. Két robbanás is történt, november 19-én, illetve 23-án.

Az áldozatok hozzátartozói hét hónapja várták, hogy a mentők lejussanak, és a 2,5 kilométeres mélységből felszínre tudják hozni a holttesteket – mondta Tony Kokshroorn polgármester.

Egy férfi, aki fiát veszítette el a katasztrófában, azt mondta, megértik, hogy sokáig tart a holttestek felhozatala, lehetséges, hogy akár két évig is, hiszen egy új tárnát kell vájni.

A szakértők mindeddig úgy ítélték meg, a robbanás sújtotta tárnákban még mindig olyan magas a metánkoncentráció, hogy veszélyes lehatolni. Bár a mentők még csak kétszáz méterre jutottak előre a vágatban, és csak hozzávetőleges felmérést tudtak végezni, a polgármester szerint máris van remény arra, hogy a családtagok végül el tudják temetni elveszített szeretteiket.