Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kinyithat a káptalanfüredi tábor konyhája

2011.07.11. 14:49

Külön engedéllyel akár egy napon belül kinyithat a káptalanfüredi táborok konyhája. A hatóság a múlt heti tömeges megbetegedések után függesztette fel a konyhák működését – közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője.

Leitold József főállatorvos elmondta: ha a konyha megfelel az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, és a szükséges helyeken biztosítják a hiányzó melegvíz-vételi és kézmosóhelyeket, a helyszíni szemle után akár egy napon belül engedélyt adnak az újbóli megnyitásra. Közölte, hogy a táborok konyhájából származó ételmintákban nem azonosítható olyan kórokozó, amely egyértelműen betegséget vált ki az emberi szervezetben.

Tájékoztatása szerint a tábornak nem volt meg a nyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek nyitásának.

"Ha lett volna ilyen engedélyük, akkor már a tábornyitás előtti szemlén fény derült volna a hiányosságokra, amelyek így csak a megbetegedésekkel derültek ki" – fogalmazott a főállatorvos, hozzátéve, hogy a tábor üzemeltetője még nem jelezte, hogy a feltárt hibákat kijavította.

Marosi László, az ifjúsági tábor vezetője elmondta, hogy a hét közepétől szeretnének új csoportot fogadni. Hozzátette: a hatósági előírások szerint jelenleg a hibák kijavításán dolgoznak, új kézmosókat szerelnek fel.

A múlt héten hasmenéssel, hányással, lázzal és esetenként ájulással járó tünetekkel 44 gyereket és fiatal felnőttet szállítottak az ajkai, a tapolcai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborából. A kórházaktól kapott információ szerint már nincs az egészségügyi intézményekben egyetlen táborozó sem.

Varga Erika, Veszprém megyei tiszti főorvos az MTI-t arról tájékoztatta: további vizsgálatok szükségesek a tömeges megbetegedések kórokozójának azonosításához, eddig minden elvégzett teszt negatív volt. Mint elmondta, a megbetegedést biztosan nem szalmonella okozta, és kizárták az utazók betegségének nevezett campylobaktérium-fertőzést is. Egyelőre nem zárták ki a calicifertőzést és a vizsgálatokat kólibaktériumra is elvégzik – tette hozzá.