Több milliárd dollár értékű kábítószerfogás Mexikóban

2011.07.22. 00:38
Egy föld alatti droglaborban 840 tonna metamfetamin előállításához elegendő fenil-acetamidot foglalt le a mexikói hadsereg. Ekkora fogás még a drogkartellek uralta északi országrészben is rekordnak számít.

Csaknem 840 tonna, metamfetamin (speed) előállításához használt vegyi anyagot foglalt le a hadsereg Mexikóban. Ez minden idők legnagyobb ilyen fogása a közép-amerikai országban.

A katonaság helyi idő szerint szerdán bukkant rá Queretaro államban - Mexikóvárostól 200 kilométerre északra - egy raktárra, benne több ezer zsák fenil-acetamid vegyületre. A vegyi anyagból ekkora mennyiségben szakértők szerint több milliárd dollár értékű metamfetamint lehetett volna előállítani.

Északnyugaton, a Kaliforniai-öböl partján elterülő Sinaloa államban egy elhagyatott vidéken találtak egy jól fölszerelt föld alatti laboratóriumot is, ahol kábítószereket állítottak elő különféle amfetamin-származékokból.
A nagy mexikói kábítószer-kartellek a kokain mellett a piaci lehetőségek jobb kihasználása érdekében jelentős mennyiségben csempésznek amfetamint és marihuánát is az Egyesült Államokba.