Csepeli ügy: fagyálló végzett az egyik hajléktalannal

2011.08.16. 09:07

Keddi lapértesülések szerint a rejtélyes és egyelőre kibogozhatatlannak tűnő csepeli gyilkosságok közül kettőre már akadt valamiféle magyarázat. Bár a rendőrség továbbra sem ad ki semmiféle információt a folyamatban lévő nyomozásról, a Bors, a Blikk és a Népszabadság is úgy értesült, hogy az eddig őrizetbe vett gyanúsítottak vallomásai alapján a csepeli erdőben talált négy halott közül kettő halálának körülményeire van magyarázat.

A kolónia egyik tagja fagyállót ivott és a mérgezés végzett vele - legalábbis ez derül ki a vallomásokból. Társai, hogy elkerüljék a hatóságok figyelmét, a tábor közelében eltemették a halottat. Később egy másik hajléktalan zsarolni kezdte őket, hogy elárulja titkukat a rendőrségnek. Neki ezért kellett meghalnia: társai állítólag halálra szurkálták.

Ezzel - ha megáll a történet a lábán - két elásva talált halottra lett magyarázat. Két másik holttestről egyelőre nincs információ, mint ahogy arról sem, ghogy pontosan kik vettek részt az alkoholmérgezésben elhunyt férfi eltemetésében és a zsaroló társuk megölésében, illetve eltemetésében.

A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Csizner Zoltán szombaton közölte, hogy a Csepel-szigeten kihantolt négy holttesttel összefüggésben eddig hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba. A rendőrség szerint "egyértelmű, hogy az élet ellenes bűncselekmények elkövetése köthető a kihantolási hely közelében élő hajléktalanokhoz, illetve a velük kapcsolatba hozható, hajléktalan életmódot folytató személyekhez".

A rendőrség közlése szerint az a tény, hogy az emberöléseket sorozatban, feltételezhetően több hónapon át anélkül követték el, hogy azt a hatóságok tudomására hozták volna, "meghatározóan annak a szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformának a következménye, amit számos hajléktalan folytat.

Kedden a Város Mindenkié csoport közleményben ítélte el a rendőrség kollektív bűnösségre utaló megfogalmazását, a hajléktalan emberek érdek- és jogvédelmével foglalkozó civil szervezet szerint nemcsak hogy nem szerencsés, de jogellenes is, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került csepeli bűncselekmények kapcsán a "hajléktalanokat" mint bűnözői csoportot említették, sokszor a médiában is.

"Lehetséges, hogy a brutális gyilkosságok elkövetői hajléktalan emberek (is) voltak (ezt majd a rendőrségi nyomozás deríti ki), azonban ez semmiképpen sem használható fel arra, hogy minden hajléktalan embert potenciális sorozatgyilkosként kezeljenek" - fogalmaztak, megjegyezve azt is: "az, ahogyan a média, a rendőrség és a kormány a Csepelen történt - eddig még nem teljesen feltárt - eseményeket kezeli, a hajléktalanság kriminalizációjának eddigi legsúlyosabb megnyilvánulása".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport