Másfél percig tartott a győri kostámadás

2011.08.22. 18:41 Módosítva: 2011.08.22. 20:12
Másfél perc alatt több millió forint értékű ékszert loptak a győri Plaza ékszerboltjából ismeretlenek augusztus 20-án. A tettesek autóval törték be a bevásárlóközpont főbejáratát, mondta Horváth Csaba győri rendőrkapitány.

A két elkövető egy fehér Golffal törte át az ünnepnap miatt zárva tartó pláza Tihanyi Árpád út felőli főbejáratát. Az Orex bolt előtt megálltak, egyikük a járműből símaszkban kiszállt, kalapáccsal beverte a kirakatot és összekapkodta az ékszereket.

A kocsit vezető társa megfordult a pláza folyosóján, majd a zsákmánnyal kihajtottak. Az utcán átszálltak egy piros kombiba és eltűntek a helyszínről. Az egész akció a bejárat betörésétől a távozásig kilencven másodpercig tartott.

A rendőrkapitány közlése szerint augusztus 20-a reggelén két biztonsági őr teljesített szolgálatot az üzletközpontban. A bűncselekmény idején egyikük vécén volt, másikuk az ügyeleti központban tartózkodott, és elmondása szerint a gépház zaja miatt nem hallott semmit. A kamerák képein üvegcserepeket észlelt, de mire az ékszerbolthoz értek, addigra már ott volt a rendőrjárőr és a pláza távfelügyeleti cégének járőre is.

A nyomozás során kiderült, hogy a szlovák rendszámú fehér Golfot Ausztriában tavaly kivonták a forgalomból, mert külföldinek adták el. A szlovák rendszámot augusztus 19-én eltűntként kezelték Szlovákiában, azt nagy valószínűséggel ellopták.

Horváth Csaba szerint vélhetően külföldi elkövetők hajtották végre a múlt szombati akciót. Ram raiding (kostámadás) az angol elnevezése ennek az elkövetési módszernek, amelynek lényege, hogy a tettesek valamilyen, többnyire nagyobb, nehéz járművel betörik egy zárt üzlet üvegablakait vagy ajtaját, hogy azt kifosszák. Az akciót rendkívül rövid idő alatt hajtják végre, a bűncselekményhez rendszerint azonosíthatatlan autókat használnak.

A rendőrök azt mondták, hogy Magyarországon ezzel az elkövetési módszerrel még nem találkoztak, pedig 2004-ben majdnem ugyanígy rámoltak ki egy ékszerboltot a kecskeméti Tescóban.