Magyar embercsempészeket fogtak Ausztriában

2011.09.04. 19:29
Őrizetbe vettek két magyar állampolgárt Ausztriában a magyar határ közelében, azzal gyanúsítják őket, hogy 32 embert csempésztek be az országba egy furgonban.

A két férfit szombaton hajnalban tartóztatták fel Miklóshalmánál (Nickelsdorf) az osztrák A4-es autópályán. A furgon rakterében 32 határsértő utazott, 20 afgán és 12 pakisztáni állampolgár.

Ausztriában egy héten belül az ötödik nagyobb csoport illegális határátlépőt tartóztatták fel. Az embercsempészettel gyanúsítottak több esetben is magyarok. A csoportok több esetben embertelen körülmények között, szűk, levegőtlen helyen összezsúfolva utaztak.

A rendőrség ismeretei szerint a szombaton elfogott 32 határsértő különféle útvonalakon jutott el Szerbiáig. Szeged térségében gyalogosan átkeltek a szerb-magyar határon és onnan a furgonban utaztak Ausztriáig.

A gyanúsítottakat - egy 37 és egy 45 éves férfit - beszállították a kismartoni (Eisenstadt) rendőrkapitányságra és vizsgálati fogságba helyezték őket. Egyiküket cukorbetegsége miatt előzőleg ellátásban részesítették a kismartoni kórházban. Utasaik menekültkérelmet adtak be, ezért a traiskircheni átmeneti befogadó állomáson helyezték el őket.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerdán bejelentette, hogy kétezer fővel növelik a határ- és idegenrendészet létszámát. Bejelentette azt is, hogy magyar kollégájával Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen az EU lengyel elnökségéhez fordulnak az embercsempészet elleni fokozottabb fellépés érdekében.