Nyolc évet kapott a késelő csigagyűjtő

2011.09.15. 10:33

Jogerősen nyolc évi fegyházra ítélte a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki két embert is megpróbált megölni két és fél éve Veszprém megyében a Sümeghez közeli Csabrendeken.

A vád szerint a férfi együtt italozott két későbbi áldozatával, majd egyikükkel összeszólalkozott. Előbb megrúgta, majd késsel megvágta a nyakán, majd azt a nőt is megszúrta, aki felszólította, hogy hagyja abba. A nő nyakát a verőér közvetlen közelében érte a penge.

A férfit öt év fegyházbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság, és ugyanennyi időre eltiltotta a közügyektől, a mellékbüntetést a jogerős ítélet tíz évre emelte. Az első fokú ítélet ellen az ügyész hosszabb fő- és mellékbüntetésért, a vádlott pedig felmentésért fellebbezett.

A csütörtöki tárgyaláson az ügyész hangsúlyozta, hogy az első fokú ítélet azért nem hivatkozik enyhítő körülményekre, mert ilyenek nincsenek. A férfi büntetett előéletű, a késelés idején is eljárás alatt állt, ráadásul egyik áldozata idős, kiszolgáltatott helyzetű nő volt.

A védő ezzel szemben arra hivatkozott, hogy a társadalom peremén élő vádlott, aki hol alkalmi munkából, hol csiga- vagy gombagyűjtésből tartotta el magát, rendszeresen segítette a két embert. Az eset után hetekkel tartóztatták le, addig rendszeresen együtt töltötte az idejét az áldozatokkal. Ezért felmentést vagy hatályon kívül helyezést kért.

A vádlott szerint a rendőrség nem tartott helyszíni szemlét, és egy olyan szomszéd vallomását is befogadta, aki a terület adottságai miatt nem is láthatott át arra a területre, ahol a hatóságok szerint a késelés történt. Hozzátette, hogy szerinte a két ember saját magát vagy egymást vágta meg.

Nagy Zoltán bíró azzal indokolta a döntést, hogy a tény, miszerint a vádlott nyakon okozott sebeket egyértelműen ölési szándékra utal, egyben egyetértett azzal az ügyészi felvetéssel, hogy nem elégséges mértékű az első fokon kiszabott szankció.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport