Húsz év fegyház a Mazsök-őr támadóira

2011.10.18. 16:56

Tizenkét, illetve nyolc év fegyházbüntetésre ítélte kedden nem jogerősen a Fővárosi Bíróság azt a két fiatalembert, aki a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) belvárosi irodaházának biztonsági őrére támadt még 2009 júliusában, és maradandó sérülést okozott neki.

Ny. József és V. József Tamás vádlottak egy óbudai munkásszállón ismerkedtek meg. Munkájuk nem volt, alkalmi munkákból éltek. Az elsőrendű vádlott 2009 júliusában megjelent a Mazsök belvárosi irodaházánál, majd az épület portásfülkéjéből ellopta a biztonsági őr táskáját a benne lévő személyi iratokkal, bankkártyával és egy Police feliratú irattartó tokkal együtt. A bankkártyával több alkalommal próbált sikertelenül pénzt felvenni.

A két férfi ezután elhatározta, hogy a biztonsági őrtől ellopott irattartó tokot felhasználva, magát rendőrnek kiadva visszamegy az irodaházhoz, azért, hogy akár a szolgálatot teljesítő biztonsági őr megölése árán is megszerezze az ott tárolt pénzt. Az elsőrendű vádlott egy kést, míg a másodrendű egy drótkötelet vitt magával, hogy az őrt ezekkel öljék meg.

A közalapítvány irodaházánál 2009. július 12-én jelentek meg, majd a Police feliratú irattartó tokot felhasználva, a szolgálatot teljesítő biztonsági őrt megtévesztve, magukat rendőrnek kiadva bementek. A vádlottak közölték, hogy a két nappal korábban elkövetett bűncselekmény miatt jöttek, és szétnéznek az épületben.

Két óra múlva az elsőrendű vádlott távozást színlelve az épület bejáratánál nyakon szúrta a biztonsági őrt, akinek életveszélyes sérülést okozott. A vádlott ezután feltörte az emeleti irodákat és onnan egy 50 eurót tartalmazó pénzkazettát és két mobiltelefont vitt el, továbbá távozáskor az őr táskájából is kivett háromezer forintot.

Távozóban azt mondták a megsebesített őrnek, hogy mentőt hívnak hozzá, de valójában magára hagyták. A bíró indoklásában kifejtette: életveszélyes sérülést szenvedett a sértett, és maradandóan károsodást a jobb kezére.

A bíróság előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt mondta ki bűnösnek a vádlottakat, akik közül a másodrendűt bűnsegédként ítélte el. Az elsőrendű vádlottat emellett hatrendbeli okirattal visszaélés vétsége és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt is bűnösnek mondta ki.

Az ügyészség tudomásul vette a döntést, a két fiatalember - akik utolsó szó jogán azt mondták, hogy megbánták tettüket - enyhítésért fellebbeztek, így a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.