no

Melyik a legbüdösebb virsli?

2011.12.27. 11:42
A Vidékfejlesztési Minisztérium elvégezte a nagy virslitesztet. Kiderült, melyik legfeljebb 30 millimélter átmérőjű húspépet tartalmazó készítmény tartalmaz sok kötőszöveti hártyadarabot. És persze megválasztották a legjobbakat is. Jó étvágyat!

A szilveszteri virsli-csúcsidőszak közeledtével 62 féle virslit vizsgált meg a piacon a Vidékfejlesztési Minisztérium. A nagy virsliteszten mindössze kettő, a Dárdás Frankfurti baromfi és a SÁGA Frankfurti pulykavirsli lett 0 pontos, vagyis került az elfogadhatatlan kategóriába, gyártójuk ezért bírságot is kapott. A VM 0-tól 5-ig tartó értékelési listáján ez a következőt jelenti:

“Külsőre nem tetszetős, deformált, a burkolat ráncos, vagy nem tiszta, felülete tapadós, a virsli nem egyenletes vastagságú. Tapintásra rugalmatlan, szerkezete nem homogén, a fűszereloszlás nem egyenletes. A belső szerkezete nem tetszetős, mozaikos, sok apró légüreg látható benne. Sok darabos ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmaz, rágás után nem összeálló, színe nem homogén, elszíneződött. Romlásra utaló kellemetlen idegen íz, vagy szag érezhető a virslin.”

D  OB20071128001
Fotó: Oláh Tibor

Mielőtt azonban bárkinek elmenne az étvágya, fontos megjegyezni, hogy az 5 pontos, legjobb kategóriába jóval több termék került, a sertéshúsból készült termékek közül például a Horeca bécsi virsli, a Profi frankfurti virsli vagy a Tesco bécsi virsli, a baromfiból készült termékek közül a Kaiser vagy a Sága füstölt pulyakvirsli. Meglepetésre a CBA baromfi virslije csak 2 pontot kapott, ahogy a Cora ínyenc virslije is.

Akit pedig pontosan érdekel a virsli definíciója, a vizsgálatból ez is kiderült: A virsli legfeljebb 30 milliméter átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény.