Idősekre támadó, brutális rablókat ítéltek el

2012.01.06. 14:57
Tizenöt vádlottból tizenkettőt szabadságvesztésre ítélt a II. és III. kerületi bíróság abban a büntetőügyben, amelyben a csoport tagjait azzal vádolták, hogy még 2009-ben több mint egytucatnyi idős, zömében egyedül élő embert támadtak meg otthonukban az éjjeli órákban.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak különböző összetételű, néhány fős csoportokba szerveződve követték el a bűncselekményeket Budapesten és Pest megyében. A főként egyedül lakó időseket megfigyelték, majd az éjszakai órákban rontottak rájuk.

A maszkot, baseballsapkát, kesztyűt viselő elkövetők betörték áldozataik ajtaját vagy ablakát, és arra kényszerítették őket, hogy adják át értékeiket. Lefogták, ököllel arcul ütötték, fojtogatták, fenyegették, majd megkötözve hagyták őket a lakásban. Egy budapesti idős asszonyt dróttal fojtogattak, egy sülysápi férfit pedig szalaggal kötöztek meg.

Az utolsó bűncselekményt 2009 júniusában követték Boldog községben. A hallássérült férfit és feleségét az éjszakai órákban ébresztették fel, egyikük a férfi karját rángatta, társai az asszonytól követeltek félmillió forintot. A nőt megütötték, fojtogatták, majd elvitték a megtakarított pénzüket, valamint a nő nyakláncát és medálját.

A bíró a büntetés kiszabásakor hangsúlyozta: gyávaság kell ahhoz, hogy idős, egyedülálló, mozgáskorlátozott emberekre támadjanak ilyen durva módon. Külön szólt arról is, hogy a vádlottak közül többen visszaesők, és hasonló bűncselekmények miatt voltak már büntetve.

A tárgyaláson a vádlottak – akik közül hármat felmentett a bíróság – utolsó szó jogán tett felszólalásaikban zömében nem vagy csak részben ismerték el a bűnösségüket, az eljárás során is öt vádlott tett beismerő vallomást. Az elsőrendű vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, sajnálja és megbánta, amit elkövetett.

A legsúlyosabb büntetést a másodrendű vádlott kapta, aki különös visszaesőként, korábbi büntetéséből feltételesen szabadlábra helyezve követett el tizenkét rablást. Őt a bíróság tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte, a férfi  nem bocsátható szabadlábra. Az elsőrendűt tíz, a harmadrendűt tizenkét év szabadságvesztésre ítélték. További kilenc vádlott nyolc hónap és nyolc év közötti szabadságvesztést kapott, közülük három vádlott büntetését részben vagy egészében felfüggesztették.

Az ítéletet hat vádlott vette tudomásul, kilenc esetében az eljárás a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.