Hol vannak a mínuszok?

2012.01.08. 11:35
Tél tábornok jövő héten sem indít támadást, nagyobb havazásra és kemény mínuszokra nem kell számítani. Ha ez így megy tovább, bogárinvázióval is szembe kell néznie a kormánynak.

A met.hu előrejelzései szerint hétfőn és kedden még várható csapadék, eső vagy hó formájában, de inkább az előbbi valószínű, mivel a nappali hőmérséklet nem süllyed +1 fok alá. Szerdától napos és felhős időszakok váltják majd egymást, pénteken akár +9 fok is lehet, míg szombatra 0-6 fokot jósolnak. Nappali fagyokra tehát továbbra sem kell számítanunk, ám jövő héten éjszakánként is csak maximum -6 fokig csökken a hőmérséklet. A viharos szél azonban jövő héten sem múlik el, hétfőn, szerdán és pénteken a vasárnapihoz hasonló erős széllökések várhatóak.

Az idei télen a komolyabb fagyok elmaradása kedvez a kártevők és a rovarok áttelelésének. Ha ez így megy tovább, és a száraz őszt és telet csapadékban szegény tavasz követi, akkor elképesztő bogárinvázióra kell felkészülnünk. Egyetlen reményünk maradt csupán a Blikknek nyilatkozó dr. Víg Károly entomológus, a Magyar Rovartani Társaság elnöke szerint, az, ha az enyhe tél a rovarok természetes ellenségeinek is kedvező lesz.

A Zselic és a Mecsek erdeiben már most gyapjaslepke-inváziótól tartanak a szakemberek, mivel az enyhe idő jót tesz a fák törzsére lerakott petékből fejlődő lárváknak, így a tavasszal kikelő hernyók letarolhatják a lombokat.