Összevarrta cellatársa száját egy rab

2012.01.31. 11:25

Brutálisan összeverte előzetes letartóztatásban lévő cellatársát egy fiatalkorú elítélt a kaposvári börtönben a múlt héten vasárnap, írja a sonline.hu.

A verés után száját három öltéssel összevarrta, a hátára pengével feliratot karcolt, bal lábát tollal összeszurkálta, jobb lábát összevagdosta. Azzal is megfenyegette az előzetesben lévő fiatalt, hogy eszik a húsából.

Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés miatt indított eljárást. A büntetés-végrehajtási intézetben történtek miatt ugyanakkor a Somogy megyei főügyészség vizsgálatot rendelt el, amely mulasztásos törvénysértést tárt fel, mert elítélt és előzetes letartóztatásban lévő személy nem tartózkodhat egy cellában.

Szabálysértés állhat a háttérben

A törvény szerint egy büntetés-végrehajtási intézetben külön kell fogvatartani a férfiakat, a nőket, a fiatalkorúakat, és ezen belül nem kerülhet egy zárkába egy elítélt egy előzetesben lévővel. Az ügy kapcsán az is kérdés, hogyan fordulhatott elő, hogy az őrök nem vettek észre semmit a bántalmazásból, és hogyan lehetett penge és tű a fiatalkorú elítéltnél.

A két fiatalkorú a másnapi szállítás miatt volt összezárva a szállítózárkában, az amúgy tartósan 180 százalék feletti telítettségű intézetben – mondta Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóirodájának vezetője. Az őrség, miután észrevette, mi történt, azonnal intézkedett elkülönítésükről és a sértett egészségügyi ellátásáról, a börtönparancsnok pedig kényszerítés gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményezett az ügyben. A hatályos jogszabály szerint az elítéltek tarthatnak maguknál varrókészletet és borotválkozási kellékeket is.

A BVOP sajtóosztályának vezetője hozzátette, a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka utasította az intézetparancsnokot, hogy azonnali, részletes vizsgálatot rendeljen el, amely feltárja az eset összes körülményét, valamint tegye meg az ügyészi felhívással kapcsolatos intézkedéseket.