Mínusz 15, tomboló szél, havazás

2012.02.02. 12:45

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt 24 órában két Intercity-járat is elakadt a hóban Olaszország északi részén. A Bologna–Taranto vonalon egy szerelvény hét és fél órán keresztül állt, míg újra el tudott indulni. Egy másik vonat jelenleg is vesztegel. A Milánó és Pescara között közlekedő járaton nagyjából kétszázan vannak, az áram és a fűtés pedig csak akadozva működik. (La Repubblica)

  • Vadász Vilmos szerint a jövő hét közepén csökken a felhőzet, ezzel együtt pedig egyre erősebb lehűlés várható. Különösen az éjszakák lesznek hidegek, a hét második felében -17, -22, de a tartósabban derült, mélyebben fekvő területeken -25 fok körüli értékek is várhatók. (MTI)

  • Szombaton egy mediterrán ciklon hatására sokfelé várható a havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön nagyjából 20-30, a nyugati országrészben 10-20 centiméter vastag hótakaró lehet. A legkevesebb hó északnyugaton várható, ott várhatóan nagyjából 1-5 centiméter hó hull majd.

    Vasárnap délelőtt is sokfelé várható még havazás, de a nap folyamán fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Hétfőn változóan felhős, majd kedden ismét borult lesz az ég. Kedden északon 1-2 centiméter, de az ország déli területein ismét akár 15 centiméter hó is hullhat – közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. (MTI)

  • Huszonkilencen fagytak meg egy hét alatt Lengyelországban, rendőrségi adatok szerint ugyanebben az időszakban a szénmonoxid-mérgezéseknek tizenegy halálos áldozatuk volt. A belügyminisztérium csütörtöki jelentése szerint csak az utolsó éjszaka kilencen fagytak meg. Az ország délkeleti részében hajnalban rekordhideget mértek, mínusz 34 fok volt a Bieszczady hegységben. (MTI)

  • K EPA20120202015
  • A néphagyomány szerint ha ezen a napon jó idő van, akkor későn tavaszodik. Mondogatták is: Gyertyaszentelő napján "Inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap". (Wikipédia)

  • Újabb iskolákat zártak be a megyében a rendkívüli hideg miatt. Kesznyétenben egy hétig, Girincsen két hétig maradnak otthon az iskolások és az óvodások. (boon.hu)

  • "Aki a Mátrában jár, annak tudom ajánlani korcsolyázásra Mátrafüred felett a Sástót. Már múlt hétvégén voltunk rajta, sokakkal ellentétben sajnos csak túrabakancsban. Ingyenes, biztonságos, szép környezet" – írta Péter.

  • Valószínűleg kihűlés okozta a halálát annak a 58 éves férfinak, akit bodrogolaszi otthonától 70-80 méterre találtak meg a rendőrök. Több napja nem látták, a polgármester szerdán jelentette be eltűnését. (police.hu)

  • A 45 lelkes szerb Vrapce község határában került lencsevégre ez a vészmegoldásként lóval munkába induló férfi
    A 45 lelkes szerb Vrapce község határában került lencsevégre ez a vészmegoldásként lóval munkába induló férfi
    Fotó: Sasa Djordjevic
  • cikkünk a témában:

    Hatalmas korcsolyapálya nyílt Bécsben

    Hétezer négyzetméteren kanyargó korcsolyapálya várja a bécsieket és a városba látogató turistákat március elejéig. (travelo)

  • Az elmúlt 24 órában húszan fagytak meg Ukrajnában, ezzel csütörtökre hatvanháromra nőtt a rendkívüli hideg halálos áldozatainak a száma. Az ország több mint 14 ezer iskolájában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. (MTI)

  • Az előzetes orvosi vélemény szerint kihűlés okozta egy férfi halálát Mátészalkán, aki még január 5-én távozott otthonából és holttestét szerdán találták meg a város határában. Az 59 éves férfi pizsamában és papucsban ment el lakásából. (MTI)

  • Sopronban a vasútállomás és a buszpályaudvar várója éjjel-nappal nyitva tart, szükséghelyzetben pedig a Gárdonyi Géza Általános Iskolában helyezhetik el a rászorulókat. (MTI)

  • A modellfuttatások zöme keddre – még nagy bizonytalanság mellett – újabb havazással számol. A mostani számítások szerint ez esetben a déli, délkeleti országrész ismét jelentős mennyiségű, 10-20 centiméter friss havat kapna. (időkép.hu)

  • Az első napon egymillió forint gyűlt össze a 1353-as adományvonalon, melyet a hideg miatt bajba kerülők támogatására fordít az Ökumenikus Segélyszervezet, közölte ifj. Kis Boáz sajtóreferens.

  • Kihűlt férfi holttestét találták meg Pécs panelházas városrészében csütörtökön hajnalban, mondta Buda Péter, a Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója. A férfit a távhőszolgáltató egyik Krisztina téri hőcserélő központjában találták meg. (MTI)

  • A dermesztő hideg miatt elzárták a vízáramlást a Belgium egyik legismertebb jelképének számító Maneken Pis, a brüsszeli pisilő kisfiú szobránál. A városvezetés el akarta kerülni, hogy fagykárok keletkezzenek az utcasarki szoborban, mivel szerda éjjel mínusz 10 Celsius-fok volt Brüsszelben, jóval hidegebb a februári átlagos minimumnál. (MTI)

  • Váltóhiba miatt pótlóbuszok szállították egy ideig az utasokat Budapesten a 47-es és 49-es villamos vonalán a Deák Ferenc tér és a Szent Gellért tér között, mert a Gellért téren részben a hideg miatt elromlott a váltó, így a villamosok csak a Batthyány tér felé tudtak közlekedni. A hibát kijavították. (MTI)

  • A nagy hideg miatt teljes hálózatán éjjel-nappal nyitva tartja az utasvárókat, várótermeket a GYSEV. Az elsősorban a hajléktalanoknak könnyebbséget jelentő intézkedés előreláthatóan február 6-ig lesz érvényben, ha azonban az időjárási körülmények indokolják, meghosszabbítják. Késznlétben vannak a speciális – elsősorban nem sóalapú - jégmentesítő anyagok, gondoskodnak a frekventáltabb állomások váltóinak folyamatos működéséről, azok fűtéséről. A GYSEV ügyeletet rendelt el, szükség esetén plusz munkatársakat rendelhet be dolgozni, erre a vállalati tervben túlóraköltséget különítettek el a vasúttársaságnál. (MTI)

  • "Örömmel értesítjük városunk lakóit, hogy a volt Ráday Gimnázium területén, az Isaszegi út 3. alatt február 4-én megnyitjuk Pécel Város Saját Jégpályáját. Szeretettel várunk minden korcsolyázni vágyó felnőttet és gyermeket, s reméljük az időjárás is kegyes lesz hozzánk: jegesen tartja jeget. "
    "Örömmel értesítjük városunk lakóit, hogy a volt Ráday Gimnázium területén, az Isaszegi út 3. alatt február 4-én megnyitjuk Pécel Város Saját Jégpályáját. Szeretettel várunk minden korcsolyázni vágyó felnőttet és gyermeket, s reméljük az időjárás is kegyes lesz hozzánk: jegesen tartja jeget. "
  • A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint sok gyereket indokolatlanul küldenek haza az iskolákból, óvodákból. Ezért Réthelyi Miklós miniszterhez fordultak azzal a kérdéssel, hány jegyzői bejelentés érkezett hozzá rendkívüli szünet ügyében.

  • Az időkép.hu nem hivatalos mérései szerint reggel Borsodnádasdon volt a leghidegebb, ahol -21,1 fokot mértek. Budapest XI. kerülete volt a legmelegebb -4,8 fokkal.

  • Akár jeges árvíz is lehet a lévai és az érsekújvári járásban a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jelentése szerint, ezért ezekre a területekre első fokú riasztást adott ki. (Új Szó)

  • Bár Székelyudvarhelyen is tetemes mennyiségű hó hullott, mostanra már nagyobb részt sikerült járhatóvá tenni a város járdáit – mondta el a Krónikának Ülkei Zoltán, a városgazdálkodási osztály vezetője. Több felszólítást is kiküldtek azoknak a lakóknak, akik nem takarították el időben a havat ingatlanjuk elől, azonban bírságolni még nem kellett. Ugyanakkor Kolozsváron eddig összesen 25 ezer lej értékben rótt ki bírságot az önkormányzat a lakóközösségekre és az intézményekre.

  • "Végre – mondaná a vajdasági gazda. Hóra, havazásra szükség lenne, hisz a tartomány területén ezen a télen kevés csapadék esett, a búzára pedig nagyon jól jönne a hótakaró. Még az a szerencse, hogy az őszi vetés szépen kifejlődött a száraz, fogcsikorgató fagyokig, így a fiatal növényzeten eddig (valószínűleg) nem keletkezett nagyobb károsodás" – írja Varga Attila, a vajdasági Magyar Szó munkatársa.

  • Péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat a fagy, illetve a várható havazás miatt. A rendkívül hideg időjárás miatt kilenc megyében (Pest megye kivételével az összes, Dunától keletre fekvő megye) van elsőfokú veszélyjelzés.

    Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékben nem csak a hideg, hanem már a havazás miatt is figyelmeztetés van érvényben péntekre. Ezeken a területeken az egy nap alatt lehullott hó mennyisége meghaladhatja a 10 centimétert. Emiatt további két megyében, Tolnában és Baranyában van még érvényben elsőfokú figyelmeztetés. (MTI)

  • A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint északkeleten zavartalan és az ország más vidékein is sok napsütésre számíthatunk, igaz délen és nyugaton időnként megvastagszik majd a fátyolfelhőzet, de csapadék sehol sem várható. Az északkeleti szél élénk, északkeleten időnként erős lesz, néhol viharos erejű széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3, -9 fok, a késő esti -6, -11 fok között várható, de északkeleten akkor már -15, -16 fok is lehet.

  • Az amerikai GFS is nagy havazást vár péntektől Magyarországon. Déltől dél felől fokozatósan húzódik majd Magyarország fölé a havazás, péntek éjféltől hétfő hajnalig, 2 napos, északnyugat kivételével szinte országos havazással számol, írja az Időkép. Az ország keleti felében akár 20-30 centi hó is eshet.

  • A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Tihany Község Önkormányzatával közösen  2012. február 3-án, pénteken 11 óra 30 perckor bejárja a tihanyi Belső tavon kijelölendő jégpálya területét. Ellenőrzik a jég vastagságát, a pálya működésének biztonságosságát. Az addig várható hideg időjárásnak köszönhetően várhatóan a bejárást követően a jégpályát kijelölik, és azt a téli sportok kedvelői használatba is vehetik.

    DEBRE20120131007
    Fotó: Czeglédi Zsolt