Albin
0 °C
11 °C

Helyén marad a visszaéléssel vádolt rendőr

2012.02.08. 15:57 Módosítva: 2012.02.08. 16:02

Hivatali visszaélés miatt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélt a Kaposvári Törvényszék - 3 év próbaidőre felfüggesztve - szerdán nem jogerősen egy siófoki rendőrt, aki egy barátja és egy nőismerőse kérésére jogosulatlanul kért le, ellenőrzött adatokat a rendőrség számítógépes rendszerén. A siófoki kapitányság közrendvédelmi osztályán dolgozó 34 éves törzszászlós előzetes mentesítést kapott, azaz mentesül a büntetett előélet hátrányaitól, így továbbra is dolgozhat rendőrként.

Munkájára Kárász István felettesei igényt tartanak - mondták el a tárgyaláson. Kiváló jellemezést adtak a rendőrről, akinek a jóakaratát, segítőkészségét a bíróság sem vitatta, ám Vadócz Attila tanácsvezető bíró rámutatott arra, hogy a jogosulatlan adatgyűjtés több a segítségadásnál, bűncselekmény.

A Kaposvári Nyomozó Ügyészség azért vádolta meg hivatali visszaéléssel a siófoki rendőrt, valamint bűncselekmény elkövetetésére való felbujtással Maráczi László 68 éves siófoki és Szabóné Östereicher Júlianna 49 éves somi lakosokat, mert utóbbiak azt kérték az elsőrendű vádlottól, hogy az ellenőrizzen egy-egy, általuk megadott személyt. Egy férfiről a másodrendű vádlott, aki egy videotéka tulajdonosa, azt feltételezte, hogy az hamis igazolvánnyal kölcsönzött nála, egy másik esetben a rendőr nőismerőse - ő a harmadrendű vádlottja az ügynek - egy gépkocsi vásárlása kapcsán kért információt a tulajdonossal kapcsolatban.

A megadott nevek alapján a rendőr jogosulatlanul belépett a központi nyilvántartó rendszerbe és adatokat kért le. Erről a feletteseit nem tájékoztatta, jelentést nem készített. A bűncselekmény elkövetését a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának a telefonlehallgatása bizonyította.

A bíróság a másod- és a harmadrendű vádlottat - előzetes mentesítéssel - 6-6 hónap, 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. E két vádlott esetében az ügyész hosszabb idejű felfüggesztett szabadságvesztésért, a vádlottak viszont felmentésért fellebbeztek a Pécsi Ítélőtáblához. A rendőr és ügyvédje 3 nap gondolkodási időt kért.