Másfél év börtönt kapott egy korrupt rendőr

2012.02.14. 10:49 Módosítva: 2012.02.14. 10:56

A szegedi ítélőtábla jogerősen másfél év börtönbüntetéssel sújtotta azt a kiskunhalasi férfit, aki rendőrként harmincezer forint kenőpénzt kért egy közúti ellenőrzés során.

A jelenleg 36 esztendős H. Sándor 1998 februárjától hivatásos határőrként, majd 2008. január elsejétől a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság bevetési osztályának járőreként dolgozott. 2009. szeptember 10-én este az 55-ös úton, Kisszállás külterületén teljesített szolgálatot.

Megállított egy Szeged felé tartó kisteherautót, amelynek nem működött a bal első tompított fényszórója, és a sofőr vezetés közben telefonált. A férfi nem tudta felmutatni az egészségügyi dobozt, az elakadást jelző háromszöget, az izzókészletet és a menetlevél sem volt szabályosan kitöltve.

A rendőr közölte vele, hogy a súlyos szabálysértések miatt fel kell jelentenie, így akár százezres bírságra is számíthat, és a büntetés hátrányosan befolyásolhatja egyetemi tanulmányait is. A rendőr azt ajánlotta, hogy harmincezer forint ellenében eltekint a feljelentéstől. A sofőrnél nem volt ekkora összeg, ezért a rendőr azt kérte tőle, hogy menjen haza pénzért, és biztosítékul hagyja nála a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját.

Az egyetemista – látszólag elfogadva a kérést – otthagyta iratait és hazaindult. Egy órán belül kellett volna visszaérkeznie. Hazatérve a férfi értesítette a hatóságokat, és egy szervezett akció keretében ment vissza a helyszínre, ahol H. Sándort – aki bűnösségét az eljárás alatt mindvégig tagadta – elfogták.