Rácalmásnál kisiklott a tehervonat 40 kocsijából kilenc

2012.02.25. 13:16 Módosítva: 2012.02.25. 15:00
A Rácalmásnál szombat délelőtt kisiklott 13 tehervagon közül kilenc fel is borult - közölte a Mávinform sajtóügyeletese. A balesetben személyi sérülés nem történt.

A vasércet szállító 40 kocsiból álló tehervonat 13. kocsija siklott ki, magával rántva kilenc továbbit. A vasúti pályát súlyosan károsította a baleset, ezért néhány napig az utasszállítást buszokkal tudják megoldani, a teherforgalmat pedig Mezőszilas felé irányítják.

Both Ferenc elmondta, elképzelhető, a pálya annyira megrongálódott, hogy újra kell fektetni a síneket. A MÁV Zrt. szakemberei megkezdték a vizsgálatot, a cég szerint a helyreállítás akár két-három napot is igénybe vehet.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a szerelvény vasércet szállított Dunaújvárosba, és a rácalmási vasútállomáson eddig ismeretlen okból siklottak ki a szerelvény kocsijai. A helyszínelés és a műszaki mentés megkezdődött.

A Mávinform tájékoztatása szerint a pályának ezen a szakaszán nem közlekedhetnek a vonatok. A kocsik beemeléséig és a pálya helyreállításáig Pusztaszabolcs és Dunaújváros között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. Az átszállások miatt 30-40 perc késésre kell számítani.

A baleset körülményeit szakértők bevonásával a dunaújvárosi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya vizsgálja.

Az első vizsgálatok szerint egy műszaki hibás vasúti kocsi okozta a balesetet. A helyszínen azt látta az MTI tudósítója, hogy a kisiklott kocsik közül több keresztben áll a vasúti pályán, az összeütközött kocsik pedig szinte összepréselték egymást.

Mint Hackl Mónika mondta, a pályatest helyreállítása két-három napot vehet igénybe, addig a Pusztaszabolcs-Dunaújváros vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek, a teherforgalom azonban kerülővel zavartalanul bonyolódik.

Az MTI tudósítója a rácalmási vasútállomástól néhány száz méterre azt látta, hogy a kisiklott kocsik közül több keresztben áll a vasúti pályán, az összeütközött kocsik szinte összepréselték egymást. A sínek több mint száz méteren károsodtak, a kisiklott vagonok egy forgalomirányító lámpa oszlopát is ledöntöttek.

A helyszínen a MÁV Gépészet Zrt. balesetelhárítási munkatársai és a MÁV balesetvizsgálói tartózkodnak, a megrongálódott kocsik elszállítása még nem kezdődött meg, a síneken maradt vagonokat azonban már elvontatták.