Gyárfás
16 °C
29 °C

Újra látogatható a feltört Abaligeti-barlang

2008.03.17. 14:40
Március 10-én éjjel a barlang kivilágításhoz való kábeleket akarták valakik ellopni, amit valószínűleg az akadályozott meg, hogy egy feszültség alatt lévő vezetéket is elvágtak, és az megrázta őket.

Újra látogatható az Abaligeti-barlang, ahova kábeltolvajok törtek be és több százezer forintos kárt okoztak a múlt héten, tájékoztatta a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) az MTI-t hétfőn. "Az elektromos rendszer helyreállítása megtörtént, a barlang ismét várja a látogatókat" - olvasható a DDNP közleményében.

Abaligeti-barlang

Március 10-én éjjel ismeretlenek a barlang kivilágításhoz való kábeleket akarták ellopni, ehhez felnyitották a lezárt bejáratot, elvágták a vezetékeket.

Buchert Eszter, a park igazgatóhelyettese elmondta, hogy a kábellopást valószínűleg az akadályozta meg, hogy a betörők egy feszültség alatt lévő vezetéket is elvágtak, és az valószínűleg megrázta őket. Ezt követően a szerszámokat hátrahagyva elmentek a helyszínről. Szerencsére a cseppkövekben, illetve egyéb természeti kincsekben nem keletkezett kár.

A nemzeti park idegenforgalmi szempontból jelentős kieséssel számol, hiszen a barlang március 15-én nyitott volna meg. Az DDNP igazgatósága feljelentést tett, a tetteseket keresik.

Az Abaligeti-barlang a Mecsek-hegység eddig leghosszabban feltárt és leginkább kutatott barlangja. A becsült hossza közel 1,3 km, ebből a mintegy 500 méter hosszú főágat turisztikai célokra hasznosítják.