Donát
-4 °C
2 °C

Nulladik típusú találkozások

2001.04.10. 17:31
Ha a riporter Áder János lenne, akkor leginkább riporter szeretne lenni, mert az vélhetően könnyebb, mint píárszolgája lenni az ország legnagyobb házának. Nem tudjuk, hogy ezért mosolyog-e ritkán. Az biztos, hogy a "Polgár az európai demokráciában" című középiskolai tanulmányi verseny győzteseinek tapsa feledtetheti a nehéz perceket, a nagycsaládosok közvetlensége pedig a házszabályokat. Áder János figyelmesen kezeli a vendégcsoportokat, azok meg figyelmesen érkeznek: elvégre nem mindennap láthatják, hogy miképp lökdösi be előzékenyen az ajtón Pintér Sándor a vékonydongájú pénzügyminiszterünket.
A Parlament békeidőben olyan, mint háborúban. Egymást váltják a különböző összetételű és korosztályú csapatok, amelyek a Szent Korona körül bukkannak fel leggyakrabban, de a riporter látott már az alagsorban is fiatalokat, akik épp a visszautat keresték. A honi iskolák egyik bevett "történelem a gyakorlatban" című órájának programja lett ellátogatni a Házba, és betekinteni a nagy vezetők mindennapjaiba. A spontán szervezett akcióknál azonban van könnyebb bekerülési módszer is: meg kell nyerni valamilyen versenyt, amelynek mellékes jutalmaként parlamenti séta van beígérve: lejattolás a házelnökkel, valami jutalom a szimatszatyorba.

Állj fel, és tapsolj!

A Civitas Egyesület szervezésében immár ötödik alkalommal megrendezett Polgár az európai demokráciában című versenysorozat hatvan győztes diákja ezt az utat követte. A verseny fő célja, ápolni a demokratikus értékrendet, és tanulásra sarkallni a diákokat, hogy ebben a világegyetemnél alig bonyolultabb demokratikus rendszerben minél könnyebben elboldoguljanak. A négyfős csapatok az ország minden részéből megilletődve várják az Áder Jánost.

A házelnök belépte előtt az egyik szervező finoman megjegyzi, hogy ad1: nem színházban vagyunk, hogy az első sorban nem lehet ülni, ad2: a házelnöknek kijár a taps és a felállás. Ezt a terembe mindenki így gondolta, kivéve magát az elnököt, akinek bevonulása és magánbeszélgetésben használt hangereje elbicsaklott az első "meglepődtem a taps miatt" mondat elhangzásánál.

Magyar Polgári Front és a Pálma

A bemutatkozások rövidek és határozottak, valahány jövendő politikus szokja most a helyzetet. A csapatok elnevezéséből többé-kevésbé le lehet vonni a következtetéseket, de ahelyett, hogy a Szofisták, Polgár, Fortissimo neveket vennénk sorra, jegyezzük meg, hogy a Magyar Polgári Front volt a leginkább figyelemfelkeltő név, amit a fiúk úgy magyaráztak, hogy "magyarok vagyunk, polgárok vagyunk és radikálisak vagyunk". Érezni lehetett, hogy ezzel a magyarázattal a házelnök is kiegyezett, az Index azonban nem.

Minden igaz, amit elmondtunk, de az az igazság, hogy ideológiától teljesen függetlenül verődtünk össze. Első a barátság, és a cél, hogy minden jól menjen - mondja Mátés Ákos a budapesti Németh László Gimnázium falain belül született csapat egyik tagja. A radikálisok az első hallásra megfejthetetlen 7-14 helyen végeztek, a Pálma viszont az elsőn. A név a Kecskeméti Református Kollégium címeréből eredeztethető, a tudás pedig a szülők segítségéből - mondja az egyik apuka. Puskás Péter szóhoz sem jut, hogy akkor is miért ti vagytok a legjobbak, mert az apuka kapásból felel: ők a legokosabbak. Ennyiben maradunk, Puskás éter arca olyan, mint az okos embereké.

Osztogatás
Áder még elmagyarázza, hogy miért 386 fős a 386 fős parlament, meg hogy ciki lesz a 2002-es választások utáni alakuló ülés, mert egyelőre nem tisztázott, hogy hány főből állhat egy frakció, aztán kioszt egy rakás könyvet, sikert kíván és viszontlátást. A csoportról készülő komplett csoportképen már nem szerepel.

Köszönet az Országgyűlésnek

Azokon a fotókon viszont igen, amelyeket a nagycsaládosok készítettek kedd kora délután. Bajor Péter és családja speciális aláírási akciót kezdeményezett, amely voltaképp egy köszönő akció volt, mert a "a bevezetett családi adókedvezmény figyelembe veszi a több gyermeket vállalók anyagi terheit, így az országgyűlés ezzel is megerősítette, hogy nemzeti szempontból fontosnak tartja a családok támogatását". A csatlakozó családok köszönő képeslapot küldtek az országgyűlést képviselő házelnöknek, aki kissé megilletődött: lévén ebben a történelemben ember még nem köszönte meg az országgyűlés egyetlen törvényét sem. Az 1000 darab, madzagra felfűzött képeslapot a nagycsaládok kis gyermekei hozták be a dolgozószobába. Az esemény szép volt és tiszta, csupán egyetlen atrocitás zavarta meg, mikoris az egyik kislány nem fogadta el Ádertől az ajándék gyanánt átnyújtott 60 darabos parlamentpuzzle-t.

Nem unalmas, sőt!

Áder János az Indexnek azt mondta, hogy egyáltalán nem tartja unalmasnak az egésznapos fogadásokat és köszöntőket, sőt, sokkal inkább ezek vidítják fel a protokolláris és unalmas munkák közepette.
Majd egyszer elhívom egy bizottsági ülésre, és akkor megérti, hogy miért mondom ezt - mondta a házelnök és a bizottsági ülésre sietett.