Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Afrikában is megjelent a H5N1 vírus

2006.02.08. 14:53
A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 jelű vírusát, sőt annak is egy nagyon veszélyes genetikai összetételű változatát mutatták ki egy nigériai nagyüzemi baromfitelepen, jelentette be szerdán a párizsi székhelyű Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Az eset a H5N1 vírus első afrikai megjelenésének számít.

A betegséget a Nigéria északi részén fekvő Kaduna szövetségi államban, egy Jaji nevű faluban található telepen mutatták ki elhullott baromfiban. A nigériai hatóságok hivatalosan értesítették erről az Állategészségügyi Világszervezetet (OIE), azonnal elrendelték a telep állományának megsemmisítését, és a térség köré egészségügyi kordont vontak, olvasható a világszervezet közleményében.

A H5N1 vírust és annak erősen kóros jellegét az OIE padovai laboratóriumában azonosították, illetve állapították meg. A laboratórium tovább vizsgálja a vírus genetikai összetételét, azt hogy mennyiben azonos a másutt ismert H5N1 vírussal.

Óvintézkedések

A szervezet közölte: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) együtt közösen kidolgozza, hogy milyen intézkedésekkel reagáljanak a vírus afrikai megjelenésére. Szakértők egy csoportját küldik a nigériai falu térségébe.

Egészségügyi szakértők már korábban is féltek attól, hogy a madárinfluenza halálos változata eljut Afrika szegény és a központi hatóságok ellenőrzése alól jórészt kicsúszó részeire, ahol sokan nevelnek baromfit saját célra.

A félelmeket tovább fokozza az is, hogy a közelmúltban több mint 150 ezer madár pusztult el valószínűleg a Newcastle névre hallgató, a régióban általánosnak tekinthető betegségben, írja a BBC. Nigéria Nemzeti Állatorvosi Intézete jelentette, hogy a baromfitenyésztők 40 százaléka szintén megfertőződött a kórtól. A Nigéria északi részén fekvő Kano városában összegyűltek a tenyésztők, hogy megvitassák a betegség elterjedése elleni lépéseket.