Agave-hiány drágítja a tequilát

2000.07.26. 18:35
A gyakorló alkoholistáknak, és este a pubban ücsörgő yuppie-knak mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, ha igaz tequilára vágynak. Az ital alapanyagául szolgáló agave-ültetvények pusztulnak, pótlásuk pedig akár évekbe telhet. A mexikói szeszipar így nem tud lépést tartani a kereslettel, ezért drágul a tequila.
Az agave
Alapanyaghiány
A tequila alapanyaga az agave növény, ezek közül is a kék agave az, amiből a legjobb italt lehet előállítani. Az agave külsőre leginkább a kaktuszokhoz hasonlít, nagy levelekkel szúrós tüskékkel. A növényt az érés után betakarítják, leveleit lemetszik, és törzsét párolják, majd a párlatot erjesztik. Ez az a párlat, aminek minden egyes termékben jelen kell lenni ahhoz, hogy az a tequila nevet viselhesse.

Az agaveban található a közismert kukac is, amit az üvegbe tesznek későbbi fogyasztás céljából. A hozzáértők szerint a kukac állapotából lehet megállapítani az ital minőségét, minél nagyobb az alkoholtartalma, annál kevésbé sérül a tetem. Az élősködő elfogyasztása pedig csak amolyan macsós férfivirtus, az a legény aki bekapja.

A tequlia az 1990-es években vált népszerűvé, a fogyasztás olyan mértékben megnőtt, hogy a mexikói gyárak már-már képtelen voltak eleget tenni a megrendeléseknek. Tavaly több mint 225 millió liter tequlilát állítottak elő és adtak el. Csak olyan ital kaphatja meg a tequila nevet, amely minimum 51 százalékban agavéből készült, de egyre több fogyasztó választja a legjobbnak kikiáltott, az utolsó cseppjéig agavéből készülő termékeket.

A megszállottaknak azonban most valószínűleg többet kell majd fizetniük kedvenc italukért. Amellett, hogy az ültetvények nem elég nagyok, még az is problémát okoz most, hogy egy gombajárvány támadta meg a növényeket, melynek következtében az ültetvények fele kipusztult. A pótlás sem egyszerű dolog, hiszen egy agave növénynek 8-12 évre van szüksége arra, hogy szüretelhető legyen. Ezért a mostani járvány évek múlva is érezhető majd az árakon.

Tequlia nélkül nem az igazi

Drágul a tequila
A tequila nem csak magában - sóval és lime-mal - fogyasztható, számtalan koktél alapanyaga is. A hiány azonban mégsem lesz észrevehető az itallapokon, a gyakorlott bármixerek ismerik a módját, hogy hogyan lehet pótolni a kaktuszlét, sőt egyesek megjegyzik, néha eddig is megtették, anélkül, hogy a fogyasztónak feltűnt volna. A megoldás egy cachacá-ból, egy Brazíliában őshonos kaktuszféleségből nyert lé, ami lime-mal és pezsgővel vegyítve a margarita koktélok tökéletes mását adja.

Jose Cuervo, a mexikói Tequila Szabályozó Tanács elnöke elmondta, nem számítottak ekkora keresletre. Az ültetvények bővítése így is alig tudott lépést tartani a megnövekedett kereslettel, de a fertőzés után már képtelenség kiszolgálni az igényeket. Valószínűleg csak két év múlva lehet pótolni a most elvesztett növényeket. Addig sajnos csak kisebb mennyiséget képesek exportálni, ami mindenképpen árnövekedést jelent majd.