További Bulvár cikkek
![]() |
Az agave Alapanyaghiány |
Az agaveban található a közismert kukac is, amit az üvegbe tesznek későbbi fogyasztás céljából. A hozzáértők szerint a kukac állapotából lehet megállapítani az ital minőségét, minél nagyobb az alkoholtartalma, annál kevésbé sérül a tetem. Az élősködő elfogyasztása pedig csak amolyan macsós férfivirtus, az a legény aki bekapja.
A tequlia az 1990-es években vált népszerűvé, a fogyasztás olyan mértékben megnőtt, hogy a mexikói gyárak már-már képtelen voltak eleget tenni a megrendeléseknek. Tavaly több mint 225 millió liter tequlilát állítottak elő és adtak el. Csak olyan ital kaphatja meg a tequila nevet, amely minimum 51 százalékban agavéből készült, de egyre több fogyasztó választja a legjobbnak kikiáltott, az utolsó cseppjéig agavéből készülő termékeket.
A megszállottaknak azonban most valószínűleg többet kell majd fizetniük kedvenc italukért. Amellett, hogy az ültetvények nem elég nagyok, még az is problémát okoz most, hogy egy gombajárvány támadta meg a növényeket, melynek következtében az ültetvények fele kipusztult. A pótlás sem egyszerű dolog, hiszen egy agave növénynek 8-12 évre van szüksége arra, hogy szüretelhető legyen. Ezért a mostani járvány évek múlva is érezhető majd az árakon.
Tequlia nélkül nem az igazi
![]() |
Drágul a tequila |
Jose Cuervo, a mexikói Tequila Szabályozó Tanács elnöke elmondta, nem számítottak ekkora keresletre. Az ültetvények bővítése így is alig tudott lépést tartani a megnövekedett kereslettel, de a fertőzés után már képtelenség kiszolgálni az igényeket. Valószínűleg csak két év múlva lehet pótolni a most elvesztett növényeket. Addig sajnos csak kisebb mennyiséget képesek exportálni, ami mindenképpen árnövekedést jelent majd.