A Nagy Agyintézet

2000.03.02. 13:38
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) 350 millió dollárt kapott, hogy multidiszciplináris intézetet hozzon létre az agy kutatására. A pénz, amelyet húsz év alatt juttatnak el az intézethez a modern idők legnagyobb ilyen jellegű adománya.

Az adományozók Patrick J. McGovern egy számítástechnikai lapkiadó tulajdonosa, és felesége Lore Harp McGovern számítástechnikai vállalkozó. Patrick J. McGovern 1959-ben végzett az MIT-n, és feleségével együtt a Whitehead Intézet Biomedikai Kutatórészlegének igazgatótanácsának tagjai. A McGovern által alapított International Data Group (IDG) 290 magazint és újságot ad ki a világ nyolcvan országában.

Az adományozók P.McGovern (középen) egy számítástechnikai lapkiadó tulajdonosa és felesége

McGovern így emlékezik TTK-s napjaira: "Nagyon izgattak a tudat fizikai alapjai. Ma már, olyan nagy teljesítményű eszközök, mint az EEG, lehetőséget adnak a kutatóknak az emlősagy hihetetlen összetettségének érdemi vizsgálatára, és az emberi gondolkodás, nyelvhasználat és viselkedés biológiai alapjainak megértésére."

McGovern asszony ezt mondta: a McGovern Agykutató Intézet elindítása egy "hihetelen utazás volt", amely óriási motivációt adott még több tudás megszerzésére. "Gyerekként mindig tudni szerettem volna, hogy meg lehet-e érinteni egy gondolatot, ha fizikailag valóban létezik. Emlékszem mennyire lenyűgözött, amikor a szüleim elvittek a Természettudományi Múzeumba és láttam egy formaldehidben úszó agyat. Egyszerű szürke gyurma volt, elképesztően gusztustalanul nézett ki összecsavarodva, tekeredve, gabalyodva, egyáltalán nem úgy mint a lógatott csontváz, amit korábban csodáltam" - mondja.

"Azon tűnődtem, hogyan használhatja ezt egy költő; hogy egy ilyen visszataszító dolog olyan szép szavakat tud alkotni, hogyan írja egy zeneszerző a hangjegyeket a papírra, amelyek azután mély érzelmeket keltenek, amikor hegedűn és más hangszeren eljátsszák őket."

Charles Vest, az MIT elnöke azt mondta, az intézet megalapítása "a jövő évszázad egyik legfontosabb és legmeghatározóbb tudományos vállalkozása."

Az intézetben interdiszciplináris kutatás fog folyni: az idegrendszeri kutatástól, a molekuláris neurobiológián, biomechanikán, a viselkedéskutatáson, és számítástechnikán keresztül a genetikáig.

Az alapító igazgató Philip Sharp molekuláris biológus, aki 1993-ban Nobel-díjat kapott a rejtett DNS-ek és géntömörítés működésének felfedezéséért. 1970 óta tanít az MIT-n, és 1991 óta a Biológiai Tanszék vezetője volt.

"A McGovern Intézet úttörő kutatásokat fog véghezvinni az agy működésével kapcsolatban" - mondta Sharp professzor. "Lehetővé teszi, hogy a felemelkedés egy újabb szintjére lépjen az idegrendszer-kutatás. Ez egy nagyon izgalmas új dolog az MIT közösségben, amely tovább gazdagítja az MIT-n már létező idegkutatás, térképezés, molekuláris, sejtszintű és genetikai kutatását."

Sharp egy tizenhat fős kutatócsoportot állít fel, akik közül tíz új ember lesz az MIT-n. Az MIT - véli Sharp - "egyedi interdiszciplinális tanulási lehetőségeket" biztosít az intézmény hallgatóinak.