Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A megrontottak XVI. Benedektől várnak vigaszt

2008.04.09. 06:48
A katolikus egyházfő április 15. és 20. közt az Egyesült Államokba látogat, ahol több tízezer, sőt százezer olyan gyermekről tudnak, akik papok által elkövetett szexuális visszaélés áldozatai lettek.

A szexuális visszaéléseket takargató, vagy azokról tudomást nem vevő püspökök felelősségre vonására szólította fel kedden XVI. Benedek pápát kilencezer amerikait képviselő, papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak szervezete (SNAP).

A katolikus egyházfő április 15-20-ig látogat az Egyesült Államokba. "Felszólítjuk a Szentatyát, vonja felelősségre a vétkeseket és azokat, akit ezt lehetővé tették számukra" - közölte Barbara Blaine, a SNAP egyik vezetője.

Barbara Blaine, akit 12 éves korában szintén molesztált egy katolikus pap, kijelentette: több tízezer, sőt százezer olyan gyermekről tudnak az Egyesült Államokban, akik papok által elkövetett szexuális visszaélés áldozatai lettek. Hozzátette: becslésük szerint püspökök százai fordítottak hátat, amikor ilyen visszaélésről tudomást szereztek, és soha egyiküket sem fenyegette büntetés.

Az amerikai katolikus egyház mély válságba került 2002-ben, amikor a bostoni érsek beismerte, hogy olyan papot vett a védelmébe, aki fiatalokat molesztált. Azóta számos újabb botrány tört ki, és az amerikai katolikus egyház az áldozatok pénzbeli kárpótlására is kényszerült. Tavaly 615 millió dollárt kellett erre a célra kifizetnie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!