Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A megrontottak XVI. Benedektől várnak vigaszt

2008.04.09. 06:48
A katolikus egyházfő április 15. és 20. közt az Egyesült Államokba látogat, ahol több tízezer, sőt százezer olyan gyermekről tudnak, akik papok által elkövetett szexuális visszaélés áldozatai lettek.

A szexuális visszaéléseket takargató, vagy azokról tudomást nem vevő püspökök felelősségre vonására szólította fel kedden XVI. Benedek pápát kilencezer amerikait képviselő, papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak szervezete (SNAP).

A katolikus egyházfő április 15-20-ig látogat az Egyesült Államokba. "Felszólítjuk a Szentatyát, vonja felelősségre a vétkeseket és azokat, akit ezt lehetővé tették számukra" - közölte Barbara Blaine, a SNAP egyik vezetője.

Barbara Blaine, akit 12 éves korában szintén molesztált egy katolikus pap, kijelentette: több tízezer, sőt százezer olyan gyermekről tudnak az Egyesült Államokban, akik papok által elkövetett szexuális visszaélés áldozatai lettek. Hozzátette: becslésük szerint püspökök százai fordítottak hátat, amikor ilyen visszaélésről tudomást szereztek, és soha egyiküket sem fenyegette büntetés.

Az amerikai katolikus egyház mély válságba került 2002-ben, amikor a bostoni érsek beismerte, hogy olyan papot vett a védelmébe, aki fiatalokat molesztált. Azóta számos újabb botrány tört ki, és az amerikai katolikus egyház az áldozatok pénzbeli kárpótlására is kényszerült. Tavaly 615 millió dollárt kellett erre a célra kifizetnie.