Timót, Xénia
3 °C
6 °C

Egymillió dollárért eladó Andropov lakása

2003.01.30. 13:45
Legalább egymillió dollárt kell fizetnie annak, aki Jurij Andropov egykori szovjet pártfőtitkár lakásában óhajt élni. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa, nem hajlandó olcsóbban megválni a történelmi falaktól.
A Komszomolszkaja Pravda című orosz bulvárlap beszámolója szerint a tulajdonos korábban 500 ezer dollárral is megelégedett volna, de a nagy érdeklődésre való tekintettel az értékesítéssel megbízott ingatlanügynökség lebeszélte a "kótyavetyéről." A tulaj, Nyikolaj Petrov zongoraművész és zeneszerző most egymillió dollárt kér a lakásért.

Lépcső az atombiztos metróhoz

Tévedés azt hinni, hogy a vevő ezért a pénzért úszómedencés luxusvillát kap: 156 négyzetméteres, 4 szobás, erősen felújításra szoruló lakásról van szó, a moszkvai Kutuzov sugárút 26. számú házában. A drága moszkvai belvárosban is kiugrónak számító vételárat az előkelő előtörténet miatt kell megfizetni: az elegáns belvárosi lakóházban volt Andropov elődjének, Leonyid Brezsnyevnek, és a szovjet politikai, tudományos, művészeti elit több reprezentánsának otthona is. Ugyanazon a környéken egy hasonló lakást egyébként mintegy 400 ezer dollárért lehet megvásárolni. Igaz, a leendő tulajdonos nagy valószínűséggel túlélne egy atomtámadást is, a főtitkári lakásból ugyanis lépcső vezet az atombiztos moszkvai metróba, ahol annak idején vészhelyzetben külön szerelvény várta volna a főtitkárt és családját.

Történelmi lakások

Magában az ingatlanban azonban nincs különösebb luxus, egy bankettek lebonyolítására is alkalmas díszes helyiség kivételével szemtanúk szerint inkább szállodai apartmanra emlékeztet az egykori kommunista világhatalom vezetőjének otthona. Ez egyébként nem véletlen: a 26. számú ház lakásaiban az 1950-es évek elején a szocialista országok vezetőit helyezték el moszkvai látogatásaik során. Brezsnyev ugyancsak moszkvai tartózkodásaira kapott itt lakást, még dnyepropetrovszki első titkárként, de annyira megszerette a házat, hogy ott maradt azután is, hogy a Szovjetunió élére került. Unokája és családja ma is a ház lakója.

Jurij Andropov KGB-főnök korában költözött be a 6. emeleti lakásba, és szintén ott maradt élete végéig. Halála után özvegye élt ott, elhunyta után azonban fiúk - máig nem tisztázott Kreml-béli intrikák következtében - nem kapta meg a lakást. Az ingatlan végül Petrov tulajdonába került, de a Moszkva melletti villájában élő művész saját bevallása szerint még egy éjszakát sem töltött el ott, a lakást édesanyjának engedte át. Az idős hölgy viszont a közelmúltban elhunyt, és Petrov az értékesítés mellett döntött. A ház két neves lakója közül egyébként már csak Andropov nevét hirdeti emléktábla a ház falán, Brezsnyev domborművét eltávolították az 1991-es változások után.

Új lakók

A ház lakói egyébként javarészt kicserélődtek az elmúlt évtizedben: főleg a mai elit képviselői, vállalkozók, menedzserek népesítették be az újonnan épített moszkvai luxus-lakóingatlanoknál egyébként jóval szerényebb körülményeket biztosító épületet. A veterán lakók közé tartozik viszont Andropov egykori szomszédja, Vlagyimir Dolgih, a szovjet kommunista párt központi bizottságának egykori, a Norilszkij Nikkel nagyvállalat igazgató tanácsának0 jelenlegi tagja. Elbeszélése szerint a színvonal nem esett a házban, meg van elégedve az új lakókkal, akik kulturált, tisztelettudó emberek.