Három királynő a Pesti Anna-bálon

2000.07.27. 16:32
Három bálkirálynőt is választottak az első pesti Anna-bálon, amely jóval kisebb rendezvény volt, mintahogy azt gondolná egy halandó. A Gundel étterem bálterme amúgy sem túl nagy, a rendelkezésre álló helyet viszont jól kihasználták a szervezők: tíz széket is odaraktak, az egyébként kényelmesen hat-nyolc személyes asztalokhoz. Erről a programról hiányoztak a társasági eseményeket előszeretettel látogató politikusok és a fővédnök főpolgármester sem jött el megnyitni a bált. Voltak viszont bőven színészek, bálkirálynő-jelöltek, világutazók, és a jó hangulathoz elengedhetetlen kellékek - sör, bor, pezsgő - sem hiányoztak. A bál hajnali három körül a nem annyira meglepő kapuzárás című programponttal zárult.
A lányok legalább szépek
A taxiból egy, a századelőt idéző lakáj segíti ki a Pesti Anna-bálra érkezőt, de a szolgáltatás csak az ajtó kinyitásáig tart, mert ha már kikászálódott a vendég a járműből, csak annyit mond: ,,tessenek befáradni", s máris megy a következő kocsihoz. Bemenés, lépcsőzés - bálterem. Első ránézésre a program olyan, mintha nem is bál lenne, legalábbis a társasági életről szóló tudósítások olvasása után fura élőben szemlélődni, és mindenre rácsodálkozni. Nem köszöntik név szerint az érkezőket, és a divatbemutató alatt az asztalokhoz sem kísérik őket. A divatbemutató amolyan semmilyen, nem lehet pontosan tudni, hogy milyen ruhákban vonulnak fel a lányok, az aláfestő zene pedig csapnivaló. De legalább a lányok szépek.

Világutazók az asztalnál

Az asztaltól, ahová végül leültetnek, nem látszik semmi. Körülbelül a legrosszabb asztal, legpocsékabb helyét sikerült elnyerni. De sebaj, úgyse üldögélni érkeztem. Az asztalnál unatkozó középosztálybéliek ülnek. Kivétel közülük a világkörüli útról megtért Handó házaspár. Eszter és János Dél-Amerika óta azon tűnődik, hogyan élhetnének meg abból, hogy utazgatnak. Egyelőre még nem tudják a megoldást, mindenesetre a nemrég befejezett útjuk során szigorúan napi 1500 forintnak megfelelő összeget költhettek élelmiszerre. Így telt csaknem egy évük. - Az volt a legjobb az egészben, hogy reggelente úgy ébredtünk, hogy tudtuk: egész nap azt csinálunk, amit akarunk - meséli a vacsora két fogása közötti ,,holtidőben" Eszter.

Nem az első, az első pesti Anna-bál

Az eddigi pesti Anna-bálok ráfizetésesek voltak
A bálterem előterében, a kiszűrődő csendes zene mellett két amúgy szintén rendezvényszervezéssel foglalkozó úriember azon vitatkozik, hányadik is ez a mostani pesti Anna-bál. Abban egyetértenek, hogy nem az első, a vita arról folyik köztük, a második, vagy a harmadik ilyen nevű programon vesznek részt. Ez most talán tényleg hagyományossá válik és lesz folytatás - tűnődik egyikük megemlítve, hogy az eddigi pesti Anna-bálok ráfizetésesek voltak, azért nem lett folytatás.

Egy szavazat, egy ezres

Az est fénypontja a bálkirálynő-választás
Az est fénypontja természetesen a bálkirálynő-választás. Az lesz a bálkirálynő, a junior kategória győztese és az örökös királynői cím birtokosa, aki a legtöbb szavazatot kapja. Egy szavazásra jogosító papírdarabot ezer forintért lehet beszerezni a hosstesektől. A megtisztelő címekért pedig minden jelenlévő hölgy verseng. A büszke férjek és vőlegények komoly marketingmunkát folytatnak kedvesük győzelméért, ám még a nagyon pénzesek sem vesznek tíz szavazólapnál többet. Így sejteni lehet, hogy nem az győz, akinek gazdagabb a párja.

Schmuck a mozgékony

Schmuck Andor, a mozgékony
"Tíz szavazattal fogadok a fehérruhásra, ő a legszebb"
A legmozgékonyabb résztvevője a bálnak megfigyeléseink szerint Schmuck Andor, hiszen mindig a terem különféle pontjain bukkan fel, csinosabbnál, csinosabb hölgyek társaságában. - ,,Tíz szavazattal fogadok a fehérruhásra, ő a legszebb. Fotózd le, meglásd ő nyer!" - mondja szivarát pöfékelve az egykor BIT-es fenegyerek, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke. Amúgy a színpadon folyamatosan zajlik a program. Időnként lányok táncolnak, olykor Csonka András, ceremóniamester énekel, vagy szövegel, és valami zenekar muzsikál. Csonka művész úr, amikor épp nem gyakorolja a szigorúan vett ceremóniamesteri feladatait, tombolahúzókat toboroz. Beszervezi Schmuckot is, akit egy dedikált Csonka kazettával kenyerez le.

A három királynő

Milesz Eszter, a bálkirálynő
Nem tud mit kezdeni a győzelemmel
Minden program késik, s a legtöbbet, a legjobbra kell várni. Egy óra felé azonban kiderül, kik lettek a bálkirálynők. A bál szépének a 15 esztendős Milesz Esztert választották a szavazók. A debreceni gimnazista még soha nem gondolkodott azon, hogy a szépiparban kamatoztassa adottságait. Az ifjú hölgy nem tud mit kezdeni győzelmével, mert nem nyerni, csak szórakozni érkezett.

Szintén nehéz kihúzni a szavakat a junior szépséggé választott Paudics Angelinából. Aki éppen két esztendővel idősebb mint a ,,nagy" bálkirálynő. Ennek ellenére ő a junior. Megkérdezném a szervezőket, hogyan alakult ez így, ám kisebb fajta oknyomozó riportom nem vezet eredményre, így az illetékesek helyett a szépséget faggatom. Az ifjú hölgy szintén gimnzaista, 17 éves és négy nyáron át spórolt édesanyja titkos vágyának megvalósítására. Angelina mamája ugyanis mindig szeretett volna elmenni egy igazi bálba. - Nem gondoltam, hogy ez lesz abból, ha megvalósítom anyukám álmát - mondja meglepetten az ifjú és dekoratív szépség. Bár közeleg a pályaválasztás ideje, fogalma sincs Angelinának, hol tanul tovább a mostani két tannyelvű gimnázium után. Az est sztárjaként meglepően jól viseli a folyton kattogó fényképezőgépek villanásait. Sőt szívesen tesz eleget a pezsgőtől vidámmá avanzsált alkalmi rajongók azon kérésének, hogy hadd szerepeljenek vele közös fotón.

Az Anna Örök-díj nyertese Korcsmárosné Képes Anna, az Operabál igazgatójának felesége.

A három királynő
Nagy, junior, örök
A végeredmény kihirdetése után még vagy egy órán át a fényképezőgépek kereszttüzében ünnepelnek a királynők. Aztán elkövetkezik a tánc. A junior szépséget csak Csonka Pici táncoltatja meg, ráadásul nem akárki, maga Schmuck kérte táncra az ismert művész helyett Angelinát. A tánchoz már jó talpalávalót szolgáltat a változatlan felállású zenekar. Mire azonban belelendülhetnének a táncolók, beköszönt a záróra előszele, és befejezi a zenekar. A poharakkal teli asztalokat szépen sorjában lepakolják. Közeleg a három óra, nyugodni tér a társaság krémje. A kijáratnál még utánam rohan a hosstess, és annyit mond: jövőre ugyanekkor, ugyanitt.