Judit
2 °C
7 °C

Vizsgálhatják a provokált szüléseket

2004.09.01. 12:50
Miután a rendőrség vádemelést javasolt a MÁV Kórház gyanú szerint provokált szüléseket végző volt szülész-nőgyógyászával szemben, az egészségügyi minisztérium szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vár az ÁNTSZ-től. Milyen napokon tapasztalható kiugró szülésszám, egy orvosnál hányan szülnek, vagy hogy mennyi programozott szülést, császármetszést végeznek az osztályon?
Az egészségügyi minisztérium tervei szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szúrópróbaszerűen ellenőrizné az egészségügyi intézetek szülészeti osztályait. Tóth Judit, a tárca szóvivője az Indexet arról tájékoztatta, hogy amennyiben kirívó szabálytalanságokat találnak a szakemberek, akár vissza is vonhatják például egy kórház működési engedélyét.

Vizsgálják, kinél szülnek a legtöbben

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium júniusban megválasztott új elnökét, Szabó Ferencet a napokban várják megbeszélésre a minisztériumba, ahol azt kérik majd tőle, hogy a testület dolgozzon ki olyan szempontrendszert, ami alapján az az ÁNTSZ ellenőrzéseket folytathat. A többi között vizsgálják majd, hogy milyen napokon tapasztalható kiugró szülésszám, egy orvosnál hányan szülnek, vagy hogy mennyi programozott szülést, császármetszést végeznek az osztályon.

A rendőrség szerint az orvos mulasztott

Az egészségügyi tárca azért döntött így, mert a rendőrség vádemelést javasolt a MÁV Kórház provokált szüléseket végző szülész-nőgyógyászával szemben. A MÁV Kórház főigazgatójának feljelentése alapján 2003. december 17-én indult büntetőeljárás.

A feljelentés szerint az egyik orvos (H. Szabolcs) 2003. szeptember 10-én és 2003. szeptember 11-én levezetett szüléseknél foglalkozása szabályainak megszegésével két szülő nő életét, testi épségét és egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki. A gyanú szerint az orvos mulasztásai miatt egy asszonynak el kellett távolítani a méhét, míg a másik meghalt.

Több mint véletlen

A nyomozók amiatt, hogy a szülész-nőgyógyász kirívóan sok szülést vezetett le, kérdőívet állítottak össze és megkeresték minden páciensét. Az ügyben így összesen 454 anyától kért a rendőrség írásban adatokat. Az eset napvilágra kerülése idején több olyan információ, illetve meg nem erősített értesülés is szerepelt a hírekben, amik szerint a MÁV-kórház orvosa tiltott gyógyszert használt, amikor a később meghalt kismamánál megindította a szülést, és egyébként is mindennaposak voltak a praxisában a gyógyszeresen provokált szülések. A rendőrség "tényekkel ezt nem tudt alátámasztani", mivel nem találtak, nem foglaltak le olyan gyógyszereket, amik erre utaltak volna. Azonban a szakértői vélemények is "véletlenen túli kategóriába" sorolták, hogy a rendkívül magas szülésszám nagy része az orvos saját ügyeleti idejére esett, míg más nőgyógyász praxisában ez sokkal kisebb arányban fordul elő.

A rendőrség szerint az orvos egy rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést és egy rendbeli maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést követett el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?