Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyanúsítottként hallgatták ki a sztárszülészt

2004.04.29. 13:10
A BRFK életvédelmi nyomozói szerdán gyanúsítottként hallgatták ki a budapesti MÁV-kórház decemberben feljelentett nőgyógyász orvosát. A gyanú szerint az orvos mulasztásai miatt egy asszonynak el kellett távolítani a méhét.
A gyanú szerint H. Szabolcs szülészorvos 2003. szeptember 10-én és 11-én levezetett szüléseknél foglakozása szabályainak megszegésével két szülő nő életét, testi épségét és egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki. A mulasztásokat követően az egyik asszonynak el kellett távolítani a méhét maradandó fogyatékosságot eredményezve ezzel, míg a másik szülő nő életét vesztette.

Az indokolatlanul előrehozott szülésekkel gyanúsított "sztárszülész" ügyében decemberben tett feljelentést az orvost foglalkoztató MÁV-kórház. A kórház főigazgatója akkor úgy nyilatkozott, hogy feltevésük szerint az orvos évek óta mesterségesen előrehozta a szüléseket, hogy saját ügyeleti idejében tudjon minél több csecsemőt a világra segíteni. Az orvos munkaviszonyát később más szabálytalanságok elkövetése miatt szüntette meg a MÁV Kórház.

Bejár a szülésekhez

H. Szabolcs egyik páciense szerint a meggyanúsított orvos jelenleg a Szent István kórház szülészetén dolgozik. Érdeklődésünkre határozott "nem dolgozik itt" választ adott az osztály egyik munkatársa, Dr. Siklós Pál, a kórház szülészetének főorvosa végül az Indexnek elmondta, hogy a magánpraxisban dolgozó H. Szabolcs orvosi tevékenységet náluk nem folytat, "hivatalos szerződése soha nem is volt", az azonban igaz, hogy a kórház szülészetén szülő pácienseinek vajúdásánál jelen lehet, és jelen is szokott lenni mint magánember - amennyiben a kismamának ez kifejezett kérése. De vizsgálatot, vagy beavatkozást így sem végezhet - tudtuk meg a főorvostól.

Kirívóan magas szám

Fülöp Valter rendőr-őrnagy az Index kérdésére elmondta, hogy egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, valamint egy rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsították meg H. Szabolcsot. A törvény szerint a minősített eset három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A nyomozók amiatt, hogy a szülész-nőgyógyász kirívóan sok szülést vezetett le, kérdőívet állítottak össze és megkeresték minden páciensét. Az ügyben így összesen 454 anyától kért a rendőrség írásban adatokat, a kérdőívek több mint fele már a nyomozók rendelkezésére áll, de egyelőre nem ezek alapozták meg a gyanút, hanem az igazságügyi orvosszakértő véleménye. Ez alapján állítja a rendőrség, hogy a maradandó fogyatékosság és az orvosi mulasztás között közvetlen, ok-okozati összefüggés van, azonban az orvos szabályszegései és a haláleset között ugyanez már nem állapítható meg, noha az életveszélyes állapot kialakulásáért az orvos hibáztatható. Ez utóbbi, némileg különös megállapítás tisztázása érdekében további orvosszakértői vélemény beszerzése is szükséges lehet.

Véletlenen túli kategória

Az eset napvilágra kerülése idején több olyan információ, illetve meg nem erősített értesülés is szerepelt a hírekben, amik szerint a MÁV-kórház orvosa tiltott gyógyszert használt, amikor a később meghalt kismamánál erőszakosan megindította a szülést, és egyébként is mindennaposak voltak a praxisában a gyógyszeresen provokált szülések. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Fülöp Valter elmondta, hogy "tényekkel ezt egyelőre nem tudja a rendőrség alátámasztani", mivel nem találtak, nem foglaltak le olyan gyógyszereket, amik erre utaltak volna. Azonban a szakértői vélemények is "véletlenen túli kategóriába" sorolták, hogy a rendkívül magas szülésszám nagy része az orvos saját ügyeleti idejére esett, míg más nőgyógyász praxisában ez sokkal kisebb arányban fordul elő.

Az orvos a gyanúsítással szemben ellenvetéssel élt és a vallomástételt is megtagadta. Jogi képviselőjével feltehetőleg a rendelkezésre álló szakvélemény megismerése után további szakértői véleményt kérnek majd, és csak azután terjesztik elő védekezésüket. "Nincs mit mondanom, ez egyelőre egy folyamatban lévő ügy" - közölte megkeresésünkre az orvos, és ügyvédjéhez irányított további információkért. Zamecsnik Péter azonban nem volt jelen a rendőrségi kihallgatáson, így nem tudott bővebb felvilágosítást nyújtani az ügyről.

Az ügyben a további eljárást a BRFK Vizsgálati Főosztály Életvédelmi Osztálya folytatja, és mivel az anyáknak kiküldött kérdőívek beérkezése, feldolgozása és szakértői kiértékelése valószínűleg elhúzódik, hónapok kérdése lehet mire vádemelési javaslattal átadják az ügyet az ügyészségnek.