Ügyeleti idejére hozta előre a szüléseket

2003.12.16. 07:33
A rendőrség nyomoz az ellen a nőgyógyász ellen, aki a bejelentések szerint "provokált szüléseket" vezetett le. A MÁV-kórház nőgyógyász főorvosának "munkássága" a feltételezések szerint egy kismama halálát is okozta.
Provokált, úgynevezett irányított szülést nagyon ritkán, kizárólag szigorú, szakmai indokok miatt lehet alkalmazni - mondta a Népszabadságnak Garamvölgyi György, a Schöpf-Merei kórház nőgyógyász főigazgatója. A szülést erőltetni csak akkor lehet, ha egyébként a magzat, vagy az anya élete kerülne veszélybe, vagy a csecsemő már a kelleténél tovább van az anyaméhben, az eljárás kockázatos, méhrepedéshez vagy embóliához vezethet - tette hozzá.

Minél több csecsemőt kívánt világra hozni

Ilyen irányított szülések ügyében indított eljárást a rendőrség a MÁV-kórház volt nőgyógyász főorvosa ellen, aki a feltételezések szerint mesterségesen előrehozta a szüléseket, többnyire szakmai indokok nélkül, arra az időpontra, amikor ügyeletben volt, hogy minél több csecsemőt tudjon világra hozni. A gyanú szerint az évek óta alkalmazott gyakorlatra két konkrét ügy hívta fel a figyelmet: egy kismama meghalt, a másiknak pedig a méhét kellett eltávolítani az eljárás miatt - írja a lap.

Számos szabálytalanság

A MÁV-kórház főigazgatója Kormos Gyula szerint alapos vizsgálat után rendőrségi feljelentés készült, de ettől függetlenül a "kollégát" eltávolították az intézményből. Az ugyanakkor bizonyításra vár, hogy az utolsó halálesetet összefüggésbe lehet-e hozni a beavatkozással, ebben az esetben azonban ez már mindenképpen büntetőjogi eset - nyilatkozta a főigazgató.

A főorvos munkáját visszamenőleg, teljes körűen átnézték, és egy sor szabálytalanságot találtak. Ezek is okot adhattak az elbocsátásához. Például úgy vizsgált meg nőket, szülés előtt pedig különösen gyakran, hogy azokat nem dokumentálta, nyoma sem volt, hogy mi történt a rendelőben velük, vagy milyen állapotban voltak.