Viola
-5 °C
-2 °C

Atlanti vihar pusztított Angliában és Wales-ben

2008.03.10. 18:57
Repülőtereket, kikötőket és hidakat zártak le, a tengerparti városokban áradás pusztít, több vasútvonalon korlátozták a sebességet, miután 110-130 kilométeres szél érte el Anglia és Wales déli részeit. Hétfő estére 12 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az előrejelzések szerint kedd este hasonló erejű szél éri el a térséget.

Jelentős épület- és járműkárokat, áradásokat és komoly közlekedési fennakadásokat okozott az Anglia és Wales déli vidékeire hétfőn rátört atlanti vihar, amelynek második hullámát keddre jelzik a szakértők.

Az óceán felől támadó viharzóna, amelyre a meteorológusok napok óta figyelmeztették a lakosságot, 110-130 kilométeres széllökésekkel érkezett, de a Portsmouth partjai előtt fekvő Wight-szigeten 152 kilométeres volt a hétfőn mért legerősebb szélsebesség, ami már hurrikánnak felel meg.

Hétfő estére 12 ezer háztartás maradt áram nélkül az angliai Cornwall és Devon grófságokban, illetve Walesben, ahol a szél vezetékeket szaggatott le, vagy fákat döntött rájuk. Hétfőn hozzávetőleg száz - főleg belföldi és rövid távú európai - járatot töröltek a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtéren, zömmel a Heathrow-n és a Gatwicken. Budapesti járatokat a törlések nem érintettek.

Az Angliát és Walest összekötő közúti hidakat lezárták a magas építésű járművek elől, a déli országrészek vasúti hálózatán pedig 80 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be. A két legnagyobb forgalmú angliai kompkikötőt, Dovert és az attól északra fekvő Felixstowe-t lezárták, és Dél-Anglia legnagyobb kikötőjében, Portsmouthban - ahonnan Spanyolországba közlekednek menetrendszerű kompjáratok - szintén áll a forgalom.

Cornwallban, Devonban és Walesben több part menti településen százakat kiköltöztettek ki a közvetlenül a tengerre néző épületekből. Sok helyi községben és tengerparti kisvárosban az utcákon állt a tengervíz, elöntve az épületek alacsonyabban fekvő helyiségeit. A szél sok háztetőt elsodort, nem egy közülük járműveken landolt.

A vihar hétfő estére csillapodott valamelyest, de az előrejelzések kedd estére jelzik a második hullám érkezését, hasonló erejű széllel. A hétfőn kiadott újabb figyelmeztetés szerint a következő orkán a jelenlegitől északra, Skócia és Anglia határvidékén, valamint Észak-Írországban lesz a legerősebb.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!