2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Tetten értek egy kenőpénzt átvevő APEH-vezetőt

2008.09.25. 07:41
A budapesti rendőrpalota közelében akart kétmillió forintot adni az egykori rendőrfőkapitány fia egy APEH-os osztályvezetőnek, hogy egy vállalkozó ellen indult vagyonosodási vizsgálat kedvező véget érjen.

Befolyással való üzérkedéssel és vesztegetéssel gyanúsítja az ügyészség B. Gábort az egykori budapesti rendőrfőkapitány, Bodrácska János fiát, L. Jenőt, az APEH Közép-magyarországi Régió Központi Igazgatósága vagyonosodási ellenőrzési osztályvezetőjét és P. Tamás vállalkozót, értesült a Magyar Hírlap.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség munkatársai tetten érték, amikor a rendőrség Teve utcai székháza közelében az APEH osztályvezetője kenőpénzt vett át B. Gábortól, a korábban magas beosztásban lévő rendőr fiától. Az ügyészségi nyomozók kétmillió forint kenőpénzt foglaltak le.

A napilap információi szerint B. Gábor mint közvetítő a vállalkozó millióit adta át L. Jenőnek, aki azt ígérte: segít a cégvezető ellen indult vagyonosodási vizsgálat kedvező lefolyásában.

L. Jenőt és B. Gábort a tettenérés után őrizetbe vették, az őket kikérdező ügyészségi nyomozóknak részletes, feltáró jellegű beismerő vallomást tettek. A Fővárosi Főügyészség hivatali befolyással üzérkedéssel és hivatali vesztegetéssel gyanúsítja a három férfit. A bíróság a gyanúsítottakkal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Az APEH ellenőrzési osztályán belül vizsgálat indult, az 1997 óta ott dolgozó osztályvezetőt azonnali hatállyal elbocsátották. Az APEH vezetői úgy döntöttek, vagyonosodási vizsgálatot is indítanak a tetten ért L. Jenő ellen. Felülvizsgálnak továbbá minden olyan ügyet, amelyben a vezető döntése alapján nem indult eljárás annak ellenére, hogy az indokoltnak tűnt.

A Független Hírügynökség értesülése szerint az APEH-es osztályvezető még legalább kétszer hagyta magát megvesztegetni, alkalmanként szintén több millió forintot fogadott el. Mindkét esetben ugyanaz volt a közvetítő is. Az adóellenőrző hatóság jelenleg külföldön tartózkodó elnöke várhatóan hétfőn ad tájékoztatás az ügyről.