Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Tetőzött a Duna Budapestnél

2002.08.11. 11:32
Hétfőn hajnalban tetőzőtt a Duna Budapestnél. Az esőzések azonban még hétfőn hajnalban is jelentős feladatokat adtak a tűzoltóságnak.
A Duna fővárosi szakaszán a hétfőre virradó éjszaka 609-610 centiméter körül tetőzött a folyó árhulláma, s feltehetően keddre már több mint félméteres apadás várható - tájékoztatta az MTI-t hétfőn reggel a vízállásokat figyelő vízrajzi szolgálat. Az apadás még mindig nagyrészt a Duna vízgyűjtőjén lehullott csapadék mennyiségétől függ. A meteorológiai előrejelzések szerint ugyanis még néhány napig viszonylag sok esővel kell számolni.

Újra nyíló csatornanyílások

A Fővárosi Csatornázási Művek Rt. a budapesti apadásnak megfelelően a délutáni órákban már megkezdi az áradás miatt korábban lezárt csatornanyílások felszabadítását, s így ezeken a helyeken megszűnik a szennyvíz szivattyús átemelése. A vízszint-csökkenést követve még egy-két napba telik a korábban lezárt összes csatornanyílás felszabadítása.

Vasárnap délelőtt a Duna magas vízállása miatt lezárták a budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát a forgalom elől a dunai árhullám levonulásáig . A fővárosban a magas vízállás miatt elsőfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben.

Gyakran riasztott tűzoltók

A budapesti és a Pest megyei tűzoltóknak is rengeteg munkát adott a vasárnap koraeste lehullott nagy mennyiségű csapadék. A HavariaPress értesülései szerint csak a fővárosban 192 esethez riasztották ki a tűzoltókat, akik vasárnap estétől hétfő reggelig egyik kárhelyről mentek a másikra. Az esetek többségében a hirtelen leesett esővíz pincéket és garázsokat öntött el városszerte és a víz kiszivattyúzásához kértek tűzoltói segítséget. A főváros budai oldalán főként a III. kerületbe riasztották a tűzoltókat, míg a pesti oldalon szinte az összes kerületben volt tennivalójuk. A legtöbb jelzés Zuglóból és a belvárosi részből érkezett.

Elöntött üzletközpont

Több órán keresztül szivattyúzták a vizet az Örs Vezér téri üzletközpont mélyszinti részéről, ahol csaknem tízezer négyzetméteren 20 centis víz állt. Szintén nagy feladat elé állította a tűzoltókat az Iparművészeti Múzeum pincéjébe beszivárgott csapadék, ami veszélyeztette az ott lévő műkincseket. Itt tovább nehezítette a tűzoltók munkáját egy mérgező anyagokkal teli szekrény, ám a gyors segítségnyújtásnak köszönhetően nem rongálódtak meg a helyiségben lévő műtárgyak és a veszélyes anyagok sem kerültek bele a vízbe. Egyes helyeken a trafóházakba becsöpögő víz okozott áramkimaradást rövid időre egy-egy épületben, ám az Elektromos Művek szemberei hamar helyreállították az áramszolgáltatást.

68 riasztás Pest megyében

A HavariaPress továbbá jelenti, hogy Pest megyében a tegnapi nap során összesen 68 esethez riasztották a tűzoltókat főként Szentendre és Vác térségében. Ezekben a városokban és a környező településeken szintén elöntött pincék és más alagsori helyiségek víztelenítéséhez kérték a tűzoltói segítséget, legtöbbször a fővároshoz közeli Dunakeszin. Személyi sérülés sehol nem történt.

Alámostt villamospálya

A budapesti felhőszakadás vízáradata a Maglódi úton alámosta a villamos pályát, s ezért a 28-as és a 37-es villamosok csak a kőbányai sörgyárig közlekednek, onnan a köztemetőig pedig autóbuszok szállítják az utasokat - tájékoztatta az MTI-t a BKV fődiszpécsere hétfőn reggel. A pálya-helyreállítási munkálatokat követően feltehetően a kora délutáni órákban indulhatnak meg újra teljes útvonalukon a 28-as és 37-es villamosok.

Sárgán villogó jelzőlámpák

A Fővinformtól kapott tájékoztatás szerint a felhőszakadás számára írható az is, hogy még mintegy 30 útkereszteződésben csak sárgán villognak a jelzőlámpák. A Duna magas vízállása miatt pedig még nem közlekedik az átkelőhajó Megyer és Pünkösdfürdő között.

A MÁV főmenetirányítójától származó értesülés szerint a vasútvonalakon az áradások és az esőzések miatt jelenleg sehol sincs korlátozás.

A Duna felső szakaszán apad

A Duna magyarországi felső szakaszán megkezdődött az apadás, ennek nyomán vasárnap elsőfokúra mérsékelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget a vének-dunaremetei árvízvédelmi szakaszon - tájékoztatták az MTI-t az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletén.

A tetőzések után rendkívül intenzív az apadás, ezt jelzi, hogy Nagybajcsnál több mint egy métert csökkent a vízszint nem egészen egy nap alatt. Vasárnap délelőtt Nagybajcsnál 508 centimétert mértek, míg a szombat déli tetőzésnél a vízmérce 639 centimétert mutatott.

Győr térségében is apadást regisztráltak. A szombati 536 centiméteres tetőzést követően vasárnap már csupán 500 centiméteres vízállást mértek. Esztergomnál vasárnap reggel 533 centiméteres maximummal következett be a tetőzés. Hétfőn további vízszintcsökkenésre számítanak a szakemberek, de az apadás ütemét a csapadék mértéke is befolyásolja. A prognózisok szerint az igazgatóság területén már vasárnap az elsőfokú készültség szintje alá süllyed a vízszint. A készültségben 132-en vesznek részt, munkájukat 38 közúti jármű és 4 munkagép segíti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!