Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Már nem nyomoznak az Aranykéz utcai merénylet ügyében

2002.09.25. 16:15
A Budapesti Rendőr-főkapitányság eredmény nélkül befejezte a nyomozást a négy évvel ezelőtt történt Aranykéz utcai robbantás ügyében - tudta meg a Magyar Hírlap. A lap szerint a négy halálos áldozatot követelő merénylet szlovák tetteseit ismerik a nyomozók, de nem tudták elfogni őket. Politikai merényletekkel is vádolják a gyanúsított szlovák csoportot.
A rendőrség eredmény nélkül zárta le a nyomozást az 1998-as, Aranykéz utcai robbantás ügyében. A Magyar Hírlap úgy tudja: a rendőrségen ismerik azokat a szlovák személyeket, akik közreműködtek a bűncselekmény elkövetésében. A lap szerint, miután nem sikerült elfogni a gyanúsítottakat, elegendő bizonyíték sem gyűlhetett össze ahhoz, hogy a feltételezett elkövetők távollétében emeljenek vádat.

Az alvilági körökben ismert, az olajügyekben titokban a rendőrségnek is segítő Boros Tamás ellen négy évvel ezelőtt követtek el merénylet Budapest bevárosában, fényes nappal. A többször is halálosan megfenyegetett üzletember belvárosi irodája közelében álló kis-Polskiban mintegy négykilós robbanótöltetet helyeztek el gyilkosai, akik távirányítással hozták működésbe a pokolgépet. A magyar sajtóban is többször felbukkant lehetséges elkövetőként a szlovák állampolgárságú Sátor Lajos neve, akit hazájában is tucatnyi gyilkossággal gyanúsítanak. Ugyancsak többször nyilatkoztak a nyomozás illetékesei Jozef Hamaláról, aki a Polskit vásárolta a merénylethez.

A Magyar Hírlap úgy tudja: a régóta húzódó nyomozás aktái néhány hónapra a BRFK-tól átkerültek az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságára is. A lap szerint a különleges ügyek osztályán is áttekintették a továbblépés lehetőségét a nyomozók, ám az adatok egybevetése után visszaküldték az iratokat a BRFK-ra. A nyomozók ugyanakkor azonnal készek folytatni az eljárást, amint az elkövetőkre vonatkozóan újabb bizonyítékok kerülnének a rendőrség birtokába.

Politikai merényletekkel is vádolják a gyanúsított szlovák csoportot
A nyomozás most bejelentett adatai szerint a gyanúsított szlovák bűnözői csoport számlájára írható több politikai indíttatású akció is, például a Fidesz Lendvay utcai székházánál, Szájer József, illetve Torgyán József lakásánál elkövetett robbantások. Ezekben az ügyekben korábban eredménytelenül zárta le a nyomozást a rendőrség.

A BRFK a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot és bandájának tagjait gyanúsította több robbantásos bűncselekménnyel, így az Aranykéz utcai merénylettel és az azóta meggyilkolt Seres Zoltán ellen szintén 1998-ban elkövetett sikertelen merénylettel.

Az Aranykéz utcai robbantás ügyében a nyomozás kiderítette, hogy az ott felrobbant Polski Fiat 126-os autót a szlovák Jozef Hamala, Rohac bandájának tagja vette meg hamis papírokkal. A rendőrség Rohac és bandájának több tagja ellen nemzetközi körözést adott ki. A felbujtókról kevesebb információ került a rendőrség birtokába, de a motiváció piacszerzés, ellenérdekű csoportok konfliktusa vagy a rendőri erők koncentrálása lehetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?